Hopp til innhold

Vil at private bedrifter skal sikre Svalbard-økonomien

Regjeringen vil at flere private bedrifter skal etablere seg på Svalbard etter at flere hundre har mistet jobben i kullselskapet Store Norske.

Longyearbyen

Svalbard-samfunnet er inne i en omstilling etter store nedskjæringer i hjørnesteinsbedriften Store Norske. Onsdag legges svalbardmeldingen fram. Her fra Longyearbyen.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Det går fram av den nye svalbardmeldinga som presenteres i morgen, forteller statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) i Justisdepartementet.

Hjørnesteinsbedriften Store Norske er inne i en dramatisk omstilling. Flere hundre har mistet jobben i kullselskapet. Hagesæter forteller at regjeringa nå prøver å legge til rette for annen virksomhet enn kull på Svalbard.

– Vi har fått Innovasjon Norge etablert i Longyearbyen, det er viktig for å få private arbeidsplasser. Vi har et ønske om å fortsette å ha et stabilt og lavt skattenivå på Svalbard, og vil også vurdere å etablere noen få statlige arbeidsplasser i Longyearbyen, sier han til NRK.

– Hvor viktig er det?

– Man ser nok ikke for seg at man skal ha én stor aktør som overtar reduksjonen i antall stillinger i Store Norske. Det er nok verken tilrådelig eller ønskelig på noen måte.

I dag er skattenivået på Svalbard på 16,2 prosent inkludert folketrygden.

Flere arbeidsplasser innen turisme

Gjermund Hagesæter

Statssekretær Gjermund Hagesæter i Justisdepartementet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge Hagesæter er den nye svalbardmeldingen viktig for å trekke opp retningslinjene for norsk virksomhet på øygruppa.

– Jeg tror det er viktigst å være tydelig på at vi fortsatt skal håndheve suvereniteten på Svalbard på en konsekvent og fast måte, sier han.

I dag er det rundt 300 arbeidsplasser innen reiseliv og turisme på Svalbard. Hagesæter forteller at dette antallet trolig vil øke.

– Samtidig er det viktig at vi ikke får en turisme som går på bekostning av naturen.

Polarinstituttet overtar Ny-Ålesund

I den kommende stortingsmeldinga foreslår regjeringa også å styrke klima- og miljøforskningen på Svalbard.

Klima- og miljødepartementet skal overta forskningsstasjonen Ny-Ålesund fra næringsdepartementet.

Norsk polarinstitutt får ansvaret for drift og koordinering av virksomheten i Ny-Ålesund. Polarinstituttet har allerede en egen stasjon der i dag.

Etter 1964 har Ny-Ålesund blitt bygget opp som et senter for internasjonal arktisk forskning og miljøovervåkning. Flere land har forskningsstasjoner her, og om sommeren er forskningsaktiviteten stor.

YS-forbund: – Lovende

YS-forbundet Negotia mener at svalbardmelding-lekkasjene er lovende.

– De gir viktige signaler om en nødvendig satsing og omstilling, sier leder Arnfinn Korsmo.

Negotia organiserer en rekke arbeidstakere på Svalbard, og har lenge tatt til orde for omstilling i øysamfunnet.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne mener at svalbardmeldinga må være en polarvariant av det grønne skifte regjeringa snakker om.

– Svalbardsamfunnet har tidligere fått en treårs tenkepause i form av omstillingsstøtte på 650 millioner. Nå gjelder det å ikke somle. Mer pausemusikk fra regjeringa er det motsatte av hva Svalbard trenger, sier han.

På Svalbard har det vært store forventninger til den nye stortingsmeldinga. Hagesæter forsøker å dempe forventningene noe i en tid med stram statlig økonomi.