Hopp til innhold

Varmere og våtere vintre på Svalbard

Klimaet på Svalbard har endret seg dramatisk de siste tiårene, og i framtiden kan det bli mer vinterregn. Innen 2050 kan gjennomsnittstemperaturen på vinteren bli rundt null grader i Longyearbyen, hvor det normalt er minus 13 grader.

Longyearbyen

Longyearbyen på Svalbard bruker å ha minus 13 grader på vinteren. Innen 2050 kan det bli rundt null grader.

Foto: Torill Ustad Stav

Vinteren 2012 var en lang mildværsperiode med rekordregn som slo ut både samfunn og dyreliv i lang tid. For første gang er værsituasjonen på Svalbard i den perioden blitt forsket på i en ny studie.

Det varme været som varte i rundt to uker førte blant annet til stålis over store områder som gjorde det nærmest umulig for befolkningen og dyr å bevege seg, skriver Meteorologisk institutt.

To klimaforskere ved Meteorologisk institutt, Ketil Isaksen og Rasmus Benestad har vært medforfattere i denne nye studien.

– Snødekket ble omdannet til et 5 til 20 centimeter tykt lag av stålis som dekket tundraen og veiene. Dette førte til at både bil- og flytrafikk stoppet opp en periode. En temperaturøkning i permafrosten kan også gjøre jordmasser og fjellsider mer ustabile, og i 2012 ødela store sørpeskred mye av infrastrukturen på Svalbard, forteller Isaksen.

Rein på Svalbard

Villreinen får problemer med å finne mat når det blir for mye regn og is.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

– Gjennomsnittet vil overstige null grader

Villreinen fikk også store problemer med å finne mat, og dødeligheten var stor i mange områder som følge av isinga.

30. januar 2012 pøste regnet ned og Longyearbyen var varmest i Norge. Akseløya nådde maksimumstemperaturen tidlig i februar med 7,8 grader. Det er det høyeste som noensinne er målt på Svalbard i februar, skriver Meteorologisk institutt.

I Ny-Ålesund falt det hele 272 millimeter nedbør. Det meste kom som regn, og så mye som 98 millimeter av dette kom 30. januar. Dette tilsvarer en fjerdedel av årsnormalen og er en værhendelse som rent statistisk skal skje bare hvert 500. år, men som vil kunne skje oftere i framtida gitt IPCC sine forventninger om global oppvarming.

– Simuleringer av klimascenarioer viser at gjennomsnittstemperaturen i Longyearbyen midtvinters sannsynligvis vil overstige null grader enkelte vintre i dette århundre, forteller klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

Siden 1898 har gjennomsnittet vært -13,6 grader

Han forteller videre for å sette det i perspektiv at gjennomsnittet av temperaturen i desember-februar har siden målingene startet i 1898 ligget på -13,6 grader.

– Med den omtalte vinteren 2011–12 (-5,2 grader) og sist vinter (-4,6 grader) som de to varmeste noensinne, sier Benestad.

Snøskuter

Det er mange turister på Svalbard som vil ut på skutertur. Stålis kan gjøre det komplisert.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK