Vant verdens lengste kitekonkurranse – måtte ta beina fatt

Sterk motvind og dårlig sikt førte til at vinnerne av verdens lengste kitekonkurranse måtte gå over målstreken.

Richard Wernersson og Simon Jaktlund

Richard Wernersson og Simon Jaktlund, som til sammen utgjør Team Sweden har likevel vunnet årets utgave av VAKE. Det er nemlig de som først krysser mållinja som vinner, med eller uten kite.

Like før de første var ventet inn til målgang skrev arrangøren av Vake Kite Enduro (VAKE) på twitter at det var blåste opp mot 17 meter per sekund og var svært dårlig sikt i området.

Til neste år er VAKE verdensmesterskap i kite. Team Sweden håper å stille også i 2015.

Derfor var det vanskelig å få øye på vinnerne da vinnerne slet seg frem mot målstreken.

– Vi ble litt småredd de siste kilometeren, fordi det blåste så sterkt. Vi forsøkte med de minste kitene vi hadde med, men ble løftet opp i lufta av den også, forteller Richard Wernersson og Simon Jaktlund.

To svensker kom i formiddag inn som vinnere av årets Varanger Kite Enduro.
.
Men like etter kom Erik Larsen fra Nesseby, og tok den beste plasseringen en finnmarking noen gang har fått i kitekonkurransens historie.

Dermed var de nødt til å krysse målstreken i verdens lengste kitekonkurranse til fots.

Laster Twitter-innhold

300 kilometer på tre dager

Team Sweden kom i mål i Vardø litt etter klokka ni i dag. Like etterpå opplyste arrangøren at det var målt vind opp mot 19 meter per sekund ved målgangen.

VAKE går over Varangerhalvøya fra Berlevåg til Vardø i Finnmark. og regnes også som en av verdens hardeste løp med kite.

Det var tirsdag formiddag at startskuddet gikk for årets Varanger Kite Enduro.

Da startet de 40 påmeldte lagene ut fra Berlevåg, med retning mot Vardø helt øst i Finnmark.

Hvert lag består av to deltakere som til sammen utgjørt et team. Lagene bruker mye tid på forberedelser, slik at de på best måte kan takle været som skifter raskt på Varangerhalvøya.

I VAKE skal lagene kite 300 km i løpet av tre dager. Det gjør løpet til den tøffeste og lengste kitekonkurransen i verden.

Kiting

VAKE handler ikke bare om å fortest å legge bak seg flest mulig av de 300 kilometerene på kortest mulig tid, men om å overleve i arktiske strøk ifølge sikkerhetsansvarlig i VAKE. I dag går kitekonkurransen av stabelen i Finnmark for 6. gang.

Vær- og skredutsatt område

I forkant av konkurransen hadde også Norges Vassdrags- og energidirektorat varslet om fare for snøskred i Alta, og oppfordret alle som beveger seg i terreng med hellinger i Finnmark til å følge varselet.

VAKE

– VAKE handler ikke bare om å kite, men om navigasjon og om å overleve i arktiske strøk, sa sikkerhetsansvarlig Bjørn Breivik før konkurransen. I år var det også varslet snøskredfare i hellinger i området der konkurransen foregår.

– Det er jo også verdens tøffeste konkurranse. Det handler jo ikke bare om å kite, men om navigasjon og om å overleve i arktiske strøk, sa sikkerhetsansvarlig Bjørn Breivik før konkurransen.

Arrangøren har derfor hatt et tett samarbeid med både politet og Norsk Folkehjelp i løpet av konkurransen.

Når de kommer til Bergebyvannet, er det imidlertid kun de 30 første som får lov å fortsette videre mot målgang i Vardø. Det er fordi turen går gjennom Varangerhalvøya nasjonalpark, der man skal verne naturen i akkurat dette området.

Redd for å bli tatt igjen

Da de svenske vinnerne kom til Smelror ved Vardø blåste det så kraftig selv den minste kiten var ubrukelig.

– Vi måtte bare ta ned kiten og begynne å gå, og ble umiddelbart stresset for om det kom noen bak oss, forteller Richard Wernersson og Simon Jaktlund.

Men ingen klarte å ta de igjen, Team Sweden kan dermed stolt kalle seg vinnere av den tøffe konkurransen.

– Men kanskje vi skulle spart pallplasseringen til neste år, sier de glade og smilende vinnerne.

Neste år er nemlig konkurransen VAKE også verdensmesterskap i kite.

På andre plass kom laget ELF-kites med Roman Lyubimtsev and Dmitry Banshchikov. Tredje plass gikk til laget ABC Printhouse, med Jarle Hetland og Kristoffer Evensen.

Starten på kitekonkurransen VAKE 2014 gikk klokka 11 tirsdag formiddag i Berlevåg.

Her går starten på kitekonkurransen Vake 2014 fra Berlevågplatået, med retning Vardø. Foto: Kjersti Sjursen Lien.