Hopp til innhold

Her blir streikende havnearbeidere politianmeldt

Streikende havnearbeidere og LO-demonstranter ble politianmeldt og innesperret på hurtigrutekaia i Tromsø etter en blokade fredag kveld.

Streik 1

Her blir demonstrantene bedt om å fjerne seg av politiet. 12 av demonstrantene nektet og er nå anmeldt av politiet.

Foto: Privat

– De har helt klart sperret oss inne med vilje. De ville sikkert fremprovosere noen reaksjoner fra oss, sier leder i LO i Tromsø, Ronny Johansen.

Det var etter at hurtigruta dro fra kai i Tromsø i halv tolv-tiden fredag kveld at de streikende havnearbeiderne og LO-demonstranter ble innesperret på kaiområdet. LO-lederen er ikke i tvil om at fraktselskapet Nor Lines låste dem inn med vilje.

– Vi måtte finne ei alternativ rute ut, og måtte klatre utover kaikanten med fare for liv og helse, sier Johansen.

Halvt års streik

Havnearbeidere i Tromsø havne- og transportarbeiderforbund har vært i sympatistreik siden desember. I løpet av den tiden har det vært en rekke tilspissede situasjoner i tilknytning til blokkering av Nor Lines' lossing av gods om bord i hurtigruteskipene.

I forrige uke ble imidlertid Nor Lines gitt medhold av Nord-Troms tingrett i at fysiske blokader er forbudt.

Det stoppet ikke et 20-talls demonstranter fra en ny blokade fredag kveld.

– Nor Lines har fått andre til å gjøre arbeidet til de som er tatt ut i en lovlig konflikt. Det er streikebryteri, og derfor mener vi at blokaden er lovlig, svarer LO-leder Ronny Johansen.

Kritisk til politiet

Den lokale LO-lederen er heller ikke fornøyd med politiets håndtering av saken. 12 personer ble fredag anmeldt for ikke å ha fulgt politiets pålegg om å fjerne seg.

– Vi var cirka 20 personer på kaia. Alle fikk pålegg om å fjerne seg. Noen valgte å fjerne seg, men resten av oss trosset pålegget. Vi fikk to minutter på oss, og så ble det tatt personalia på dem som ikke fjernet seg, sier Johansen.

Det var etter dette at hurtigruteskipet dro videre og demonstrantene fant ut at de var blitt innesperret.

– Det er satt opp nye gjerder rundt innkjøringen til terminalen. Gjerdene er låst med kjetting og hengelås. Vi ville ikke gå til konfrontasjon mot Nor Lines og ringte derfor politiet om hjelp. Det gikk veldig dårlig, for de kom ikke tilbake. Frihetsberøvelse er vel ikke så viktig, sier LO-leder Ronny Johansen.

Johansen beskylder politiet for å ha tatt side i en lovlig konflikt.

– Det er merkelig at politiet deltar i konflikten som en aktiv part. De tar side og støtter arbeidsgivernes side. Vi vurderer en anmeldelse av politiet, for vi føler oss sjikanert og forfulgt, sier han.

– Vi kommer også til å anmelde Nor Lines for frihetsberøvelse, sier LO-lederen.

Streik 2

Demonstrantene mener de har rett til å blokkere lossing av gods, og hevder at fraktselskapet Nor Lines bedriver streikebryteri.

Foto: Privat

Avviser innesperring

Viseadministrerende direktør Toralf Ekrem i Nor Lines AS avviser at demonstrantene ble sperret inn med vilje. Han forklarer at porten ble låst av selskapets lokale leder da det ble kjent at det pågikk en aksjon.

– Når hurtigruta gikk, da hadde han og formannen en del etterarbeid på kontoret i forbindelse med den ulovlige aksjonen. Han oppholdt seg der, men ingen henvendte seg dit for å bli låst ut, noe som er litt overraskende. De har ringt til politiet, men hadde de henvendt seg til oss hadde vi låst dem ut, sier Ekrem.

Han mener demonstrantene selv må ta skylda for det som skjedde.

– De har tatt seg inn på et avsperret område for å utføre en ulovlig aksjon. Det er beklagelig. Hadde de ikke tatt seg inn, hadde dette ikke skjedd, sier han.

Ekrem er ikke enig i at Nor Lines bedriver streikebryteri

– Våre folk gjør det arbeidet de alltid har gjort, sier han.

Ekrem mener dessuten det er beklagelig at demonstrantene ikke avventer an avtalt behandling av stridsspørsmålet, og viser til en slik behandling er protokollført mellom de sentrale partene.

– Et sted går grensen

UP tar flere promillekontroller

Politimester Ole Sæverud.

Foto: Eskil Mehren

Politimester Ole Sæverud i Troms politidistrikt avviser at de har tatt side i arbeidskonflikten.

– Også i en arbeidskonflikt går det en grense for hva du kan gjøre, sier Sæverud til NRK.

Han viser til den midlertidige forføyningen fra Nord-Troms tingrett som forbyr fysiske blokader. Selv om den midlertidige forføyningen kun nevner visse datoer hvor det var forhåndsvarslet blokader, mener Sæverud forbudet gjelder generelt.

– Vi legger den rettslige begrunnelsen til grunn. De må gjerne skrike og demonstrere, og da beskytter vi dem, men et sted går grensen, sier han.