Hopp til innhold

Stiller ut gjenstander fra 22. juli: – Det gjør vondt, men vi må tåle det

22. juli-senteret, som åpner denne måneden, skal blant annet stille ut deler av Anders Behring Breiviks bombebil og utstyrskofferten han tok med seg til Utøya. Roald Linaker mistet sønnen sin under terroren. Likevel mener han det er viktig å åpne et slik senter.

Hanne LInaker på Utøya

Hanne Linaker overlevde terroren på Utøya ved å gjemme seg under en busk. Her er hun sammen med pappa Roald og farmor farmor Kjelly Linaker på Utøya to år etter at hun mistet storebroren sin.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det gjør litt ondt. Men jeg tenker at vi må tåle det, for å få fram kunnskap og informasjon om det som skjedde, sier Roald Linaker.

Roald Linaker er tidliger feltprest og ordfører i Bardu. Nå jobber han som ombudsmann for Forsvaret. Sønnen hans, 23 år gamle Gunnar Linaker, var en av dem som ble drept på Utøya. Søsteren, Hanne, var også der. Hun overlevde etter å ha gjemt seg under en busk.

Jeg håper folk tar mot til seg å besøker informasjonssenteret. Det vil være tøft, men hele hendelsen var grufull. Det blir ikke borte, vi kan ikke glemme dette

Roald Linaker

22. juli åpner 22. juli-senteret i førsteetasjen i Høyblokka i Regjeringskvartalet. Senteret skal fortelle hva som skjedde på denne datoen for fire år siden. Blant annet skal det stilles ut flere gjenstander som Anders Behring Breivik brukte under terrorangrepet, som deler av bombebilen, utstyrskofferten han hadde med seg til Utøya, Breiviks falske ID-kort og politiemblemer. Senteret vil også inneholde bilder, intervjuer og historier fra hendelsen.

Viser kunnskap og informasjon

Roald Linaker mener det er viktig for fellesskapet å få fram informasjon om hva som skjedde. Hvem som gjorde hva, hvem som ble rammet, stille spørsmål om hvorfor dette skjedde og hvordan det kunne skje i Norge.

Ikke minst hvordan vi kan forhindre en slik hendelse i framtiden.

– Kunnskap og informasjon er de viktigste våpnene vi har for å ha åpenhet om hat, vold og ekstremisme. Jeg tror vi har et veldig forsprang på slike krefter nettopp ved å ha en sånn åpenhet i Norge, sier han.

Tøft, men viktig

Hanne linaker på utøya

Hanne Linaker forklarer hvordan folk prøvde å gjemme seg for terroristen på Utøya for søskenbarnet sitt Anette Linaker Olsen da hun var der to år etter hendelsen.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Jeg håper folk tar mot til seg og besøker informasjonssenteret. Det vil være tøft, men hele hendelsen var grufull. Det blir ikke borte, vi kan ikke glemme dette her, sier Linaker.

Datteren Hanne Linaker overlevde Utøya. Hun synes det er bra med et senter der man kan skape forståelse og kunnskap, og lære om demokrati og verdiene som ble angrepet.

– Jeg håper senteret klarer å unngå altfor stort fokus på gjerningsmannen, men heller prøve å skape forståelse for et mangfoldig samfunn og verdiene som ble angrepet. Å holde fokus på det, istedenfor alt det mørke, sier hun.

– Jeg forstår at det til en viss grad er nødvendig å vise andre ting også, fordi det er en del av historien, men jeg vil ikke at han skal vies for stor plass, verken i form av bilder eller uniformer.

Både pappa og datter Linaker er klar på at de vil besøke informasjonssenteret i Oslo.

– Det er en del av min historie, så det vil være fint å besøke det. Men ikke før jeg føler meg klar, sier Hanne Linaker.

– Jeg tror det kommer til å bli veldig sterkt, og berøre mange. Men man må forberede seg, sier Roald Linaker.