Hopp til innhold

Slik skal reinkjøtt selges til søringer

Tidligere programleder og TV-kjendis Arne Hjeltnes mener reindrifta må samarbeide bedre hvis de skal øke salget av reinkjøtt.

Gravet

Gravet reinkjøtt med ruccola: Gjennom et nytt utviklingsprogram i samarbeid med Innovasjon Norge satser reindrifta nå på nye produkter og økt salg av reinkjøtt.

Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Gjennom et nytt utviklingsprogram i samarbeid med Innovasjon Norge satser reindrifta nå på nye produkter og økt salg av reinkjøtt.

På et arrangement i Alta torsdag oppfordret TV-kjendis Arne Hjeltnes reindrifta til å komme seg ut og få kjøttet fram til kundene.

– De må jobbe sammen og snakke med forbrukerne. Vi hører og ser for lite reinkjøtt sørpå. Det er en såpass eksklusiv og flott råvare, så de burde ha bedre betalt for det, sa han.

Må få kjøttet ut i lyset

Arne Hjeltnes

Matkjendis Arne Hjeltnes er overrasket over reindriftas frykt for å ha et dårlig rykte.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Matkjendisen er overrasket over reindriftas frykt for å ha et dårlig rykte.

– Ja, det er jeg. Jeg har undersøkt litt og mange her oppe er redd for at reindriftsnæringa har dårlig rykte. Det har det kanskje slik i et smalere miljø, men det er bare å glemme. For folk flest så har reinkjøtt rett og slett et for lite rykte, sier han.

Reinskrotter

Berget av reinkjøtt i Finnmark fra noen år tilbake er forsvunnet.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Må tenke nytt

Selv om salget av reinkjøtt har gått bra, er det lite kjøtt å oppdrive i butikkene.

Berget av reinkjøtt i Finnmark fra noen år tilbake er forsvunnet.

På ICA i Alta sentrum er det kun i frysedisken du finner delikatessen fra Finnmarksvidda.

Butikkleder Gunnar Ingebrigtsen har ikke fersk kjøtt å tilby.

– Det har vi ikke hatt siden jeg startet å jobbe her for fem år siden. Det er problem med å få tak i det. De mest ihuga skaffer det selv, sier han.

Skal prøve nye produkter

Nils Henrik Sara

Leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, ønsker fornying i reindrifta.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, slår seg ikke til ro med godt salg.

Han forteller at stadig flere etterspør ferske produkter.

– Det er ikke nok å selge reinkjøtt. Man må også prøve å komme med nye produkter. Det skal vi hjelpe bedriftene med nå, sier han.

Skal hjelpe reindrifta

Linda Randal

Direktør i Innovasjon Norge, Linda Beate Randal.

Foto: Hallgeir Henriksen/Sør-Varanger kommune

Innovasjon Norge skal hjelpe reindrifta med å få nye produkter og mer ferskt kjøtt i butikkene.

Direktør Linda Beate Randal mener strengere krav fra kundene tvinger reindrifta til å tenke nytt.

– Her i Finnmark er vi vant å tenke bidos, kjøttsuppe og margbein og slike produkter. Mens andre steder er de kanskje mer på jakt etter indrefilet og videreforedle et produkt av høyere kvalitet. Å få næringa til å tenke mer på hva kunden er villig til å betale mye penger på er viktig. Det er ikke et problem for bare reindriftsnæringa, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark