Hopp til innhold

Kommentar: «Slik går det med TIL i 2015»

Les vår fotball-kommentators analyse.

Tromsø idrettslag
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Som nyopprykket klubb med kutt i budsjettene og hele administrasjonen nyinnflyttet i brakker på Alfheim, er det naturlig at Steinar Nilsen ikke vil snakke TIL så veldig høyt opp på tabellen før kampen om poengene starter.

Han vil i grunnen ikke prate om tabelltips i det hele tatt.

Men jeg tror Tromsø Idrettslag kan overraske positivt denne sesongen.

For det er ikke en haug med skårunger som utgjør årets TIL-utgave. Stallen består av svært mange spillere med erfaring fra spill på høyeste nivå. Kombinert med en god dose ungdommelig talent, gir det en fin balanse.

  • Les også:

Mistet kapteinen

Nå mistet TIL to bjærebjelker i fjor i form av kaptein Miika Koppinen og visekaptein Thomas Kind Bendiksen. Den ene en legende på Alfheim - den andre ansett som en av de beste midtbanespillerne i Norge.

Men svært få er uerstattelige i fotball. Og TILs sportslige ledelse gjorde etter mitt syn en strålende, og svært viktig, jobb inn mot jul i fjor med å forsterke stallen. Fem nye mann ble i tur og orden signert. Ikke som følge av hastverk og panikk. Men som et resultat av kartlegging over tid - et godt kontaktnett - og en helt bevisst strategi.

Ta den kanskje mest spennende av nykommerne, for eksempel. Gjermund Åsen ble forsøkt hentet til Tromsø allerede i fjor sommer etter at Ranheim hadde tatt poeng på Alfheim. Da ble prislappen for høy. Men etter sesongen fikk TIL napp hos Åsen, som vraket tilbud både fra Rosenborg og Haugesund fordi han følte det riktige i karrieren nå var å utvikle seg i Tromsø.

Om Åsen slår ut i full blomst i nord allerede i år, gjenstår å se. Han ser ut til å bli satset på i en sentral offensiv rolle i et 4-2-3-1-system. To andre nykommere - midtstopper Magnar Ødegaard og den fysisk robuste midtbanespilleren Marcus Hansson - blir også en del av sentrallinjen i årets lag.

Ser bra ut defensivt

Men like viktig som at de nye slår til, er det at både etablerte spillere - og de mange unge som banker på - tar steg. Se på Magnus Andersen, for eksempel. En OK pluss spiller for Alta i 1. divisjon har ved hjelp av hardt arbeid og fokus på toppidretts-detaljer, blitt bedre og bedre - sesong for sesong.

I år ønsker han å prege eliteserien.

Andersen er en garanti for mål, han både scorer selv og assisterer til tosifret. I fjor scoret TIL mest av alle i 1. divisjon. Like lett blir det selvsagt ikke i år. Og derfor er det viktig at Zdenek Ondrasek leverer varene på topp fram til han forsvinner fra klubben, i sommer eller etter sesongen. Flest mulig såkalte målpoeng-spillere i de offensive rollene, øker sjansen for å score mye. Dette er noe TILs sportslige ledelse er opptatt av i stadig større grad.

Defensivt har det sett bra ut i de fleste treningskampene. Det er bra. For i fjor høst lugget det i litt for stor grad på bortebane. Simen Wangberg er den nye sjefen i forsvaret. Og med to såkalt sittende midtbanespillere virker Steinar Nilsen og Bård Flovik å ha funnet en fin balanse mellom defensiv trygghet og offensiv slagkraft.

Trenerduoen (Nilsen og Flovik) er det samme som tok TIL opp igjen på første forsøk i fjor. Sportsjefen (Svein-Morten Johansen) er også den samme. I tillegg er Sigurd Rushfeldt tilbake i trenerteamet, og hans kompetanse utnyttes også på A-landslaget. Mitt inntrykk er at TIL har en sportslig ledelse med en helt annen harmoni enn tilfellet var for eksempel i 2013. I tillegg jobbes det fortsatt tett mot Universitet i Tromsø med teknologiske nyvinninger innen fotballen som andre klubber i Europa er nyskjerrig på.

Suksess ikke avhengig av lokaler

I toppledelsen har en ny direktør (Ulf Johansen) og en ny styreleder (Per Aronsen) satt en annerledes standard i forhold til pengebruk og økonomistyring. Overgangen fra romslige lokaler og VIP-losjer til trange brakker kan virke brutal. Men likefullt er den nødvendig. Og jeg minner om at Rosenborgs storhetstid startet nettopp i en brakkebygning en kortpasning på hovedtribunen på Lerkendal.

Det er ikke lokalene som gir suksess i fotball.

Jeg tror TIL har en plattform nå til å etablere seg blant de 8-10 beste i norsk fotball. Det satses seriøst på utvikling av nordnorske talenter i klubben. De rette typene med de rette holdningene får ekstra oppfølging. Bra! Historien viser at mange av de aller største TIL-profilene og salgsobjektene har vært gutter fra Troms og Finnmark.

Men på kort sikt handler det alltid om å levere varene i den neste eliteseriekampen. Ta flest mulig 3-poengere. Får en god start. Finne flyten. Spille med selvtillit. Underholde på hjemmebane. Få publikum tilbake på Alfheim. Skape entusiasme.

Jeg aner et noe er på gang.

Men foreløpig blir det litt for ustabilt til en topp 6-plassering.

Jeg tror det blir en 8. plass for Gutan i comebacksesongen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark