Hopp til innhold

Skredet på Svalbard: – Vi jobber med store krefter

Skredekspertenes egne bilder taler for seg: Det var store krefter involvert da skredet gikk på lørdag. Nå går det sakte mot en normalisering på øygruppa.

Naturkrefter
Foto: Kjetil Brattlien / NGI

– Vi skal følge opp situasjonen sammen med lokale myndigheterher, og prøver å legge en plan for hvordan vi kan få beboerne tilbake i boligene sine, sier geolog Odd Arne Mikkelsen i NVE til NRK.

Omtrent 180 personer ble evakuert etter snøskredet i Longyearbyen på lørdag, som kostet to menneskeliv. Mandag fikk rundt halvparten av dem flytte tilbake.

Sysselmann, Kjerstin Askholt sa mandag kveld at det ikke ville være aktuelt for de resterende beboerne å flytte tilbake i løpet av de nærmeste dagene.

– Det er foreløpig en ovehengende skredfare på Svalbard. Vi ønsker ikke å havne opp i en lignende situasjon som vi hadde på lørdag. Det er store naturkrefter det er snakk om her, og vi må være helt sikre før vi lar folk flytte tilbake, sier Odd Arne Mikkelsen i NVE.

Kjetil Brattlien, geolog NGI

Kjetil Brattlien i NGI sier det er nødvendig å kartlegge skredfaren på Svalbard nøye.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Også senioringeniør i NGI, Kjetil Brattlien, forteller at det ikke er helt trygt å flytte tilbake ennå.

– Det er to ting som avgjør om det er trygt. Været må være bra, slik at det ikke er skredvær, og det må slutte å gå skred. Siden det ikke har gått nye skred de siste dagene, går det sakte mot at folk kan flytte tilbake, sier han.

De vil fortsette arbeidet sitt i dagene som kommer.

– Vi vil vurdere snøen, og stabiliteten i snøen, snødriften og eventuelle andre skred, sier han.

Vil ha totalvurdering av sikkerheten

Leder for lokalstyret i Longyearbyen, Arild Olsen, er tydelig på at han ikke ønsker å bygge opp husene som ble rasert av skredet. Han mener også at de nå må revurdere sikkerheten for alle boligene på øya.

Olsen får støtte av Brattlien.

– Mesteparten av bebyggelsen på Svalbard ligger i en rimelig liten dal, omgitt av bratte fjellsider. Det er normalt sett steder som er utsatt for skred, og det er viktig å få kartlagt skredfaren nøye, samt hvor det kan være lurt å sette inn eventuelle sikringstiltak, sier Brattlien.

– Når det gjelder de boligene som ble ødelagt i lørdagens skred, vil det kreve omfattende skredsikring å bygge opp hus der de er i dag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark