Hopp til innhold

Seks ting testosteron gjør med kroppen din når det blir vår

Det er vår – og mange blir ekstra yr. Med våren blir man i bedre humør, får mer energi og føler seg rett og slett litt ekstra jøger. Hvorfor det?

Forelsket par i sommerstemning

Kroppen merker når det går mot sommer. Vi blir i bedre humør og får økt sexlyst.

Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix

– Først og fremst kommer sola tilbake og når huden blir eksponert for sollys begynner kroppen å lage vitamin D. Det fører til en rekke ting i kroppen som er veldig bra for oss. Men når det gjelder å være våryr er det spesielt to molekyler som kroppen får mer av; dopamin og testosteron, sier professor Aina Westrheim Ravna ved UiT.

Aina Westrheim Ravna, professor ved UiT

Professor ved UiT, Aina Westrheim Ravna.

Foto: Elise Holdal / NRK

Hvilken rolle spiller egentlig disse molekylene når snøen smelter, sola er tilbake og hestehoven igjen er i grøftekanten?

1. Testosteron hos kvinner = økt sexlyst

Ravna forklarer at testosteron er et mannlig kjønnshormon, men at kvinner også har det.

– Vi har det bare i mye lavere grad, rundt ti ganger mindre enn hva menn har. Derfor får for eksempel ikke damer skjegg, men testosteron hos kvinner vil føre til økt sexlyst.

Professoren sier at testosteron er et svært interessant molekyl.

– Det er det molekylet av dem alle som gir mest sexlyst.

2. «Feel good-molekyl»

Når solen kommer skjer det samme med kvinner og menn, begge får økning av testosteron.

I tillegg til å gi økt sexlyst fungerer testosteron også litt som antidepressiver, ifølge Aina Westrheim Ravna.

– Vi kvinner kan av og til få det inntrykket av at menn har mer selvtillit og føler seg litt bedre meg selv, og at de er jevnere i humøret. Det kan nok skyldes testosteron, som er et skikkelig «feel good-molekyl». Men hvis det blir for høyt kan man bli aggressiv og slem.

Øyafestivalen 2010

Her fra 2010 da publikum koste seg på Øyafestivalen i Middelalderparken i Oslo.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

3. Urmennesket i oss våkner om våren

Men vi får ikke bare testosteron, vi får også økt dose av dopamin om våren og sommeren.

UiT-professoren kaller dopamin for et forelskelsesmolekyl.

– Jeg bruker å forklare det slik at dopamin har med lystsenteret i hjernen å gjøre, hvis du får økt nivå av dopamin i lystsenteret får du enten lyst til å formere deg eller skaffe mat. Altså urmenneskets viktigste sysler. Urmennesket i oss våkner rett og slett opp om våren, sier Aina Westrheim Ravna til NRK.

4. Kvinner forandrer seg mest

Ravna forteller at det er gjort studier på at kvinner blir mer påvirket av våren enn menn.

– Vi damer forandrer oss mest. Det skyldes at vi ikke er vant til så mye testosteron. Hvis jeg og en mann får samme økning av testosteron, så vil mannen knapt merke det. Kroppen deres kan håndtere testosteron, det kan ikke min. Jeg vil bli litt overveldet og føle meg ganske pigg og glad.

IS661-003

Av økt nivå av dopamin i lystsenteret får du enten lyst til å formere deg eller skaffe mat.

Foto: Image Source / Image Source

5. Mer våryr i nord enn i sør

Ifølge professoren burde befolkningen i nord teoretisk sett bli mer våryr enn de som bor lenger sør i landet.

– Det har med kontraster å gjøre. Vi opplever at det er veldig mørkt på vinteren, før det plutselig blir veldig lyst. Kroppen liker å tilpasse seg ting og når solen kommer blir nok nordlendinger mer påvirket. Jeg tror særlig vi kvinner får et testosteron-sjokk som du ikke får lenger sør.

Hun har selv bodd i California der det er sol hele året.

– Det var veldig fint helt til våren kom, da savnet jeg Tromsø. Det var ingen som var jøger og glad. Man blir også påvirket av at andre rundt deg er i vårhumør. Da lærte jeg å sette mer pris på de kontrastene vi har.

6. Løsninger i mørketiden

Hva skal vi da gjøre når solen forsvinner og vi ikke får vår daglige dose med testosteron og dopamin? Svaret på det er julekaker og julekrydder, ifølge Ravna.

– Det er en gammel tradisjon. Det viser seg at de aktive stoffene i julekrydder har en virkning på lystsenteret i hjørnet som gjør at du får bedre humør og mer sexlyst. Det finnes blant annet oppskrifter fra 1100-tallet hvor kakeoppskriftene hadde høyere konsentrasjon av julekrydder.

– Skulle jeg laget julekaker med det formål å få noen i romantisk humør ville jeg dosert opp krydderet, sier Aina Westrheim Ravna.

Pepperkaker

Hvis du føler deg litt nedfor og deppa når det er mørketid kan pepperkaker hjelpe på humøret.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK