Hopp til innhold

Se de første helikopterbildene av raset

Sysselmannen fløy i dag over det rasrammede området i Longyearbyen. Bildene som ble tatt viser for første gang oversikten over den kaotiske situasjonen.

Raset i Longyearbyen sett fra lufta

TO OMKOM: Raset i Longyearbyen tok livet av en mann i 40-årene og ei jente på to år. Lokalbefolkningen er rystet av katastrofen som ingen ventet.

Foto: Geir Barstein / Svalbardposten

To mennesker mistet livet da et stort snøskred traff ti spisshus i Longyearbyen på Svalbard lørdag formiddag.

Svalbardpostens fotograf Geir Barstein fikk bli med sysselmannens helikopter da det fløy over spisshusene tirsdag.

Bildene viser hvordan husene som har stått på rekke og rad, nå ligger hulter til bulter og hvordan de har rast inn i hverandre.

Luftfoto av rasrammede hus i Longyearbyen

OVERBLIKK: Luftfoto av rasrammede hus i Longyearbyen gir for første gang et overblikk av skadene av de enorme naturkreftene.

Foto: Geir Barstein / Svalbardposten

To mistet livet

Lørdag døde 42 år gamle Atle Kjartan Husby. Han ble funnet livløs i snøskredet. Senere ble han erklært død på sykehuset. Dagen etter døde også to år gamle Nikoline Røkenes.

Ti hjem ble ødelagt langs foten av byfjellet Sukkertoppen etter snøskredet, og rundt 180 mennesker måtte evakuere. Mandag fikk rundt halvparten av dem flytte tilbake.

I tillegg til boligene som ble direkte rammet og til dels knust og flyttet på, opprettholdes et større sikringsområde gjennom julen.

Luftfoto av rasområdet i Longyearbyen

LONGYEARBYEN: Mange av spisshusene som ble rammet av raset er flyttet langt fra sitt opprinnelige sted. Det ene huset ble flyttet 80 meter.

Foto: Geir Barstein / Svalbardposten

Normalisering

Til tross for tragedien som utspant seg bare få dager før jul, er det et sterkt samhold blant Longyearbyens innbyggere.

Nå går det sakte mot en normalisering på øygruppa.

– Vi skal følge opp situasjonen sammen med lokale myndigheterher, og prøver å legge en plan for hvordan vi kan få beboerne tilbake i boligene sine, sier geolog Odd Arne Mikkelsen i NVE til NRK.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark