Hopp til innhold

Rypa kan havne på rødlista

Rypebestanden har de siste ti årene blitt nærmest halvert, og havner nå på rødlista over arter som er «nær truet».

Rype i fjellet

Fjellrypa (bildet) og lirypa får status som rødlistet.

Foto: Steinar Lote / NRK

Mandag åpner Artsdatabanken sin foreløpige liste med statusen til de aktuelle artene i Norge for innsyn, skriver Aftenposten.

Både li- og fjellrypa er her i klassen «nær truet» – noe som betyr at artene vil få en spesiell oppmerksomhet fra forvaltningen. Den endelige rødlisten kommer til høsten.

– Skyldes blant annet klimaendringer

Utviklingen betyr trolig ikke noen øyeblikkelig stans i rypejakten, men kan være et første skritt på veien.

– I løpet av 15 år har rypebestanden sunket, og i løpet av de siste ti årene er den nærmest halvert, sier seniorforsker John Atle Kålås ved Norsk institutt for naturforskning, NINA, ansvarlig for vurdering av hønsefuglene.

Snorre Henriksen, prosjektleder for rødlista, mener klimaendringer er en viktig del av årsaken til at rypebestanden er på veg tilbake:

– Noen av årsakene kan skyldes tilfeldige svingninger, men det prøver vi å se bort ifra. Vi ser et generelt mønster på at en del arter i fjellet går tilbake, både rype og trekkfugler, og det tror vi skyldes blant annet klimaendringer. Jakt har også en effekt, men det er vanskelig å si noe om den utgjør en vesentlig andel av tilbakegangen, sier han.

– Det dummeste jeg har hørt

Knut Saxe Kjeldsberg

– Det at rypebestanden svinger er helt naturlig, sier Knut Kjeldsberg i Alta jeger- og fiskerforbund.

Foto: Marte Lindi

Espen Farstad, NJFF

Infosjef i NJFF Espen Farstad sier jegerne har begrenset seg.

– Det er dummeste jeg har hørt, sier leder i Alta jeger- og fiskerforbund Knut Saxe Kjeldsberg om at rypa nå havner på rødlista.

Saxe Kjeldsberg har vært jeger i mer enn førti år, og sier han har sett det stå langt dårligere til med rypebestanden enn det gjør nå.

– Rypa er ikke truet! Naturen er ikke stabil, naturen er alltid i forandring. Det er klart rypebestanden svinger, uten at det er noen grunn til å vurdere å frede rypa av den grunn, sier Saxe Kjeldsberg.

Espen Farstad som er informasjonssjef i Norges jeger- og fiskerforbund sier norske jegere allerede tar hensyn til rypebestanden.

– Det vi ser nå er en økosystemforandring i hele fjellnaturen vår. NINA dokumenterte nylig at det har vært en 30 prosent nedgang i alle fuglearter på fjellet, uavhengig av om vi jakter på dem eller ikke. Dermed blir det et paradoks for oss jegere, det er ikke vi som er årsaken til nedgangen, men vi kan bidra ved å vise måtehold vi også i uttaket, sier Farstad.

– Forsvinner ikke

Et kriterium for å havne på rødlisten er at bestanden skal ha blitt redusert med minst en tredel på ti år.

Snorre Henriksen sier det er liten fare for at rypa vil forsvinne helt fra norsk natur:

– Vi har ikke grunnlag for å si det basert på dataen vi sitter på nå. Fortsetter den negative utviklingen vil bestanden forbli nær truet. Men hvis den negative utviklingen akselrerer, vil den gå inn som truet.

Nå forventer Artsdatabanken tilbakemeldinger fra gode kilder, før den endelige rødlisten kommer til høsten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark