Hopp til innhold

– Kan få store konsekvenser for menneskerettighetene

Norge legger ned ambassaden i Guatemala. Sametinget og urfolksfestivalen Riddu Riddu frykter at det kan få store konsekvenser for menneskerettighetene i landet.

Mayakvinner

Utenriksdepartementet har bestemt at den norske ambassaden i Guatemala skal legges ned, noe Sametinget mener er galt. Den samiske befolkninga og urbefolkninga i Guatemala har hatt et tett samarbeid i mange år. Her viser mayakvinner med teater sine utfordringer i hverdagen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Norges nærvær i Guatemala har vært med på å styrke urfolksrettighetene og trygge det sivile samfunnet. Når Norge plutselig ikke skal være i landet lenger, bekymrer vi oss for hvordan det skal gå med den videre kampen vi har vært med på å støtte opp om, sier Christina Henriksen, styreleder i Riddu Riddu, til NRK.

Den norske ambassaden i Guatemala ble opprettet i 1997, med sju latinamerikanske land som embetsdistrikt. Utenriksdepartementet (UD) har bestemt at ambassaden skal legges ned neste år.

Christina Henriksen ansiktsbilde

Christina Henriksen, styreleder i Riddu Riddu, sier at Norges nærvær i Guatemala har vært med på å styrke urfolksrettigheter i landet.

Foto: Nils John Porsanger / NRK
Marginalisert befolkning

Politiske prioriteringer og budsjettmessige rammebetingelser ligger bak UDs beslutning, men nå møter nedleggelsesvedtaket motstand.

Bakgrunnen er situasjonen for urbefolkningen i det latinamerikanske landet. Guatemalas urfolk er i flertall, men fortsatt marginalisert. Både Amnesty og Human Rights Watch melder om stadige brudd på menneskerettighetene.

– Derfor er det viktig at Norge fortsatt er til stede i Guatemala. Menneskerettighetssituasjonen her har vært spent over mange tiår, men det har også vært en positiv utvikling på området. Det synes vi at Norge har bidratt til, blant annet gjennom utenrikspolitikk, tydelighet i internasjonale fora og bistandsmidler, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Hun sier at Sametinget er bekymret for at nedleggelsen kan gjøre det vanskeligere å følge med på menneskerettighets-situasjonen i Guatemala.

– Vi frykter også at den positive utviklingen som har vært på området bremser ned eller snur.

Sametingets president Aili Keskitalo

Sametingets president Aili Keskitalo mener det er viktig med en norsk ambassade i Guatemala på grunn av stadige meldinger om brudd på menneskerettighetene i landet.

Foto: Åse Pulk/NRK

Den samiske befolkninga og urbefolkninga i Guatemala har hatt et tett samarbeid i mange år. Da mayaindianeren Rigoberta Menchu fikk Nobels fredspris, tok hun seg også tid til å besøke Sametinget i Karasjok.

– Myrdet for urfolks-engasjementet sitt

I 2010 hadde Riddu Riddu-festivalen besøk av artisten og urfolksaktivisten Lissandro Guarcax, også han mayaindianer. Én måned senere ble han funnet drept i hjemmet sitt.

– Guarcax ble bortført på vei til skolen han arbeidet ved, og funnet dagen etter. Det var tydelige tegn på at han hadde blitt torturert, forteller Keskitalo, og fortsetter:

– Guarcax var aktiv i kampen for urfolks rettigheter og for maya-kulturen i lokalsamfunnet sitt. Året før ble to andre i samme bevegelse myrdet. Det er ikke bare vi, men et helt internasjonalt samfunn som mistenker at Guarcax ble myrdet på grunn av engasjementet sitt for urfolk.

UD: – Ingen grunn til bekymring

Ifølge Utenriksdepartementet er det ingen grunn til bekymring selv om Norge legger ned utenriksstasjonen i Guatemala.

– Norge vil fortsatt prioritere arbeidet med menneskerettigheter gjennom ambassaden vår i Mexico, sier statssekretær Morten Høglund.

Kristina Henriksen i Riddu Riddu mener at det ikke er godt nok, og ber Utenriksdepartementet om å ombestemme seg.

– Norge anses for å være blant de fremste i verden på menneskerettigheter. Nærværet i Guatemala City har en uvurderlig betydning både for sivilsamfunnet i landet og for det internasjonale samarbeidet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark