Hopp til innhold

– Må slutte å svartmale oljefremtiden i nord

Oljeprisen fortsetter å falle og energianalytikerne ser mørke skyer i hosrisonten for oljeindustrien. – Men leteaktiviteten har aldri vært høyere i nord, sier Norut-forsker.

Boreriggen Polar Pioneer i Barentshavet

Før helga sank oljeprisen til sitt laveste nivå på fire år, og prisen fortsatte å falle videre mandag. Energianalytikere mener dette vil ramme Nord-Norge hardt, mens andre forskere mener de dystre framtidsutsiktene er medieskapt.

Foto: Statoil/Harald Pettersen / Harald Pettersen

Nord-Norge vil rammes hardt, dersom oljeprisen ikke blir høyere enn den er nå,

mener de dresskledde energianalytikerne i sør.

I helgen falt prisen til sitt laveste nivå på nesten fire år, og fortsatte å falle mandag. Det kan være for lavt til at det blir lønnsomt å utvikle oljefeltene i Barentshavet.

Hammerfest er blant byene som har håpet på en oljeboom i årene som kommer. Men nå er folk i byen urolige.

– Man har jo sett og hørt om at folk her mister jobbene sine, og det er klart at for et lite samfunn som Hammerfest er, så tror jeg mange kanskje vil merke det ekstra hardt, sier en mann i byen.

– Det blir vel masse tomme butikklokaler da, og det har vi jo nok av fra før av, bekymrer en kvinne seg for.

– Hvis prisen går for mye ned, så blir det jo mindre aktivitet, det tror jeg, sier en annen..

(Saken fortsetter under bildet.)

Statoils anlegg på Melkøya

Statoils anlegg på Melkøya har i flere år vært symbolet på optimismen innenfor olje- og gassnæringa i Nord-Norge.

Foto: Allan Klo / NRK

– Har aldri blitt boret så mye i nord som nå

– Jeg tror det er viktig at man ikke svartmaler situasjonen, slik media delvis har gjort. Her nord har vi fortsatt Snøhvit i drift, Goliat kommer, Aasta Hansteen er på tur, Skarv-feltet og så videre. Det er fortsatt betydelig aktivitet i denne næringen i nord, sier Trond Nilsen som er seniorforsker ved Norut i Alta.

Han har gjennomført en rekke undersøkelser med tanke hvordan folk forholder seg til oljebransjen og utviklinga i nord.

I følge tre forskjellige undersøkelser Norut har gjort siden 2005, har ønsket om å utdanne seg innenfor sektoren økt. På tross av en fallende oljepris, tror ikke Nilsen det er noe som vil endre seg med det første. Han mener folk i bransjen fortsatt har mye å se fram til, også i nord.

Trond Nilsen

Trond Nilsen som er seniorforsker ved Norut i Alta, mener oljesituasjonen i nord ikke er så dyster som den er framstillt.

Foto: Privat

– Siden midten av 2000-tallet har vi sett at ungdommer i nord har sett positivt på mulighetene til å jobbe i bransjen, sier Nilsen.

Han mener det er viktig å huske på at det ikke er lenge siden det ikke var noe som helst aktivitet i de to nordligste fylkene, i olje- og gassnæringen.

– Oljeprisen har alltid gått opp og ned, men i Hammerfest er det fortsatt et høyt aktivitetsnivå i næringen. Ut fra det kan man forvente at ungdommer her fortsatt ser at det er en sektor å gå inn i både i forhold til videregående- og høyere utdanning, tror Nilsen.

Han utelukker likevel ikke at det kan komme endringer i rammebetingelsene, som kan påvirke fremtiden til de som er ung i bransjen i en eller annen retning.

– Likevel har leteaktiviteten aldri vært høyere i nord. Det er betydelig leteaktivitet i Barentshavet, sier Nilsen.

Mener det er grunn til bekymring

Hammerfest er vekstbyen med isfri havn, av enkelte kalt både Klondyke og det neste Stavanger. Fra Snøhvit-anlegget har allerede gassen strømmet i flere år, og store oljeplaner venter i det enorme Barentshavet nordpå. Men nå skaper fallet i prisen uro blant folk i byen.

Erik Bruce, Nordea

Sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce mener folk har grunn til å være bekymra for oljeeventyret i Nord-Norge.

Foto: Nordea Bank

Oljeprisen som nå er nær sitt laveste nivå på fire år, gjør at folks bekymring er reell, mener sjefanalytiker i Nordea Markets.

– Mange av de vanskeligste utbygde områdene de er jo avhengig av høy oljepris og en del av de er i nord. For de områdene så er det viktig at oljeprisene i alle fall ikke faller videre fra dagens nivå og at de helst trekker opp mot hundre igjen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Og dersom oljeprisen biter seg fast under 90 dollar fatet, blir det tøft å bygge ut

Jan L. Andreassen.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-Gruppen tror flere næringer vil få det tøft framover om oljeprisen nå fortsetter å falle.

Foto: Terra

og tjene penger på Barentshavets gigantiske oljefelt, som Johan Castberg og Goliat, mener også energianalytiker i Bayerngas Norge.

– Det er veldig vanskelig i Barentshavet, det kreves store volumer for å få noe utbygging der. Det er jo ingen infrastruktur der, det er mye is, det er langt unna markedene, så det kreves en høy pris, sier energianalytiker Lill Sandvik.

Prisene fortsetter å falle

Det har også i formiddag vært fall i oljeprisen. Nedgangen vil trolig fortsette, og det vil ramme aktiviteten i Barentshavet, sier oljeanalytiker.

– Når oljeprisen faller så skvises da fortjenesten til oljeselskapene, så er de nødt til å kutte. Og det gjør at de er nødt til å sette en del av de dyrere prosjektene på hold. Det vi har sett er jo ofte at en del av prosjektene i Barentshavet er dyrere, de trenger en høyere oljepris for å gå rundt, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-Gruppen tror også de fleste andre norske næringer får det tøft, om oljeprisfallet fortsetter.

– Vi er jo allerede i en situasjon hvor oljeinvesteringene vil falle i alle fall neste år og usikkert hva som skjer videre. Klart 90 dollar fatet, det kan gjøre at nedturen blir hardere og litt lengre, sier Andreassen.

Statoil har varslet kutt

Statoil har allerede varslet om bemanningskutt på 500 ansatte, men kan foreløpig ikke si noe om hvor kuttene kommer.

Det gjør at også de ansatte i bransjen nå er usikre på framtiden.

– Nei, det er klart at det er mange som er usikker. De har jo satt et tall, men man vet ikke hvem det vil ramme enda så det er mange som er usikker på om de har jobb i framtiden, sier Ole-Gunnar Rasmussen som er nestleder for YS i Statoil.

Ole-Gunnar Rasmussen har sitt arbeid på Melkøya ved Hammerfest, men er

Ole-Gunnar Rasmussen

Nestleder i YS Ole-Gunnar Rasmussen i Statoil sier ansatte nå er usikre på sin framtid i bransjen. Dette etter Statoil varslet kutt av 500 ansatte.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

nestleder for samtlige YS-organiserte i Statoil.

Rett før helga kom meldingen om at oljeselskapet skal kutte 500 stillinger, både på land og offshore innen utgangen av 2016.

Men både han og Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna) tror ikke mange lokalt i Hammerfest trenger å være utrygge fordi enheten e liten.

– Statoil i Harstad er en slank organisasjon og vi har mange gode prosjekter å jobbe med, Johan Castberg, Aasta Hansteen, Norne og Snøhvit som også driftes i Hammerfest. Så vi har mer enn nok å gjøre, sier nestleder for Tekna i Harstad, Mariann Morris.

I følge selskapet er det ikke tatt stilling til hvor kuttene kommer, men organiserte i oljebransjen er skeptisk til at selskapet kutter samtidig som aktiviteten skal økes.

– Det er jo det vi har litt problemer med å akseptere, det er jo det at det er ikke nok med at de kutter, de øker faktisk aktiviteten. Vi ser jo at konsekvensen kan jo faktisk bli at produksjonen går ned og i verste fall så kan det gå på sikkerheten, sier Ole-Gunnar Rasmussen.