Hopp til innhold

– Dette er en gullgruve

De er sydd, strikka, broderte, hekla, quilta og tova. Sørreisa husflidslag har samla inn nesten 550 grytekluter fra «de tusen hjem» i kommunen.

grytekluter

Grytekluter kan ha mange former og motiver.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Katter, høner, blomster, dukkeansikter, ei kråke, en gris og en elg. Motivene er mange og svært varierte. Det er sterke farger, duse farger, mønstre, ensfargede, firkanta, runde, – ja, alle fasonger og teknikkvarianter.

– Vi har så vidt begynt å henge dem opp. Vi kommer til å trenge mye mer tau, sier leder i husflidslaget, Ann Våden fornøyd.

Se video:

En del av gryteklutene som stilles ut på Krogstadtunet i Sørreisa under kulturuka. Utstillingen åpner lørdag.

Strømmet inn

På bordet inne i Sørreisa husflidslag sine lokaler på Krogstadtunet ligger gryteklutene i stabler.

For et par uker siden gikk de flittige damene ut og ba innbyggerne i den lille kommunen om å låne ut sine bidrag. Og fra kjøkkenskap- og skuffer i den lille bygda har de strømmet på.

– Responsen har vært formidabel. Vi er veldig begeistret. Dette er en gullgruve av flott håndarbeid fra ulike tidsperioder. Nå har vi ikke mer enn tida av veien for å bli ferdig med å henge opp utstillingen til kulturuka åpner til helga, sier damene.

grytekluter

Grytekluter i alle mulige fasonger og varianter stilles ut i Sørreisa fra lørdag.

Foto: Linda Pedersen / NRK

System på lappene

For det er ikke bare å henge opp gryteklutene på rekke og rad.

– Vi må ha et system på det, og nummerere hver enkelt, sånn at vi ikke roter bort hvem som eier de forskjellige grytelappene, forklarer Ann Våden.

grytekluter

Disse to kråkene er nok mest til pynt, men går under kategorien «grytekluter».

Foto: Linda Pedersen / NRK

Målet med utstillinga er å både å vise fram alle de flotte handarbeidene, men også å vekke minner. For her er det grytekluter fra forskjellige tiår. De heklede – med dukkeansikter i midten, er typiske fra 60-70-tallet.

– Det blir litt nostalgisk å se på alle disse. Jeg husker godt disse her fra da jeg var unge, sier Våden.

Tilbakeblikk

De første grytelappene ble tatt i bruk på begynnelsen av 1900-tallet. Men det var først i årene etter andre verdenskrig det ble vanlig å lage dem til å pynte opp kjøkkenet med.

– I dag kan du kjøpe grytekluter i silikon, og det er kanskje det ungdom i etableringsfasen velger. Denne utstillinga gir et tilbakeblikk, men har også med noen helt ferske handarbeider. Og det er ikke hastverksarbeid vi snakker om. Veldig mange av gryteklutene er forseggjorte, med mange fine detaljer.

grytekluter

Lørdag åpner gryteklututstillinga her på Krogstadtunet i Sørreisa.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark