Hopp til innhold

Må gjerde inn reinen under kalvinga på grunn av ørn

Med den tidlige våren i nord burde reinen vært ute og beitet på de store bare flekkene i fjellet. I Hjerttind reinbeitedistrikt blir alle simlene som skal kalve, gjerdet inne.

oskal

Per Mathis Oskal mener rovdyrforvaltningen i Norge ødelegger reindrifta fullstendig.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Dette er ikke noe ønske fra oss som reineiere. Det naturlige hadde vært at de var i kalveområdene nå. Men på grunn av rovdyrproblemet har vi valgt å gjøre dette i håp om å redusere tapstallene, sier én av reineierne Per Mathis Oskal.

Det er Fylkesmannen i Troms som gir tilskudd til inngjerdinga. For første gang går hele Hjerttind reinbeitedistrikt til dette skrittet. Målet er å beskytte kalvene bedre mot ørn. Men ifølge Oskal er ikke det noen varig løsning.

– Håpet er at man gjør noe med situasjonen utenfor gjerdet mens simlene gjerdes inne. Det er jo en grunn til at vi gjør dette tapsforebyggende tiltaket, og da bør noe bli gjort med det som forårsaker de store tapene, ellers er det ikke noe poeng, sier reindriftsutøveren i Sørreisa.

– Ørnebestanden må reduseres

Ifølge Oskal er det nå ørn som står for de største tapene i næringen i Troms.

– Og det er ikke fordi det er blitt færre jerv og gauper, poengterer han.

terje

I fjøset til Terje Benjaminsen er lamminget i full gang. Han er frustrert over høye tapstall forårsaket av ørn.

Foto: Privat foto

Terje Benjaminsen, leder i Troms sau og geit, er for tida travelt opptatt med å overvåke at lammingen i sauefjøset går som den skal. Han deler frustrasjonen til Oskal.

– Ørnebestanden må reduseres. I dag finnes det ingen form for forvaltning. Samtidig merker vi mye større tilstedeværelse av ørn i nærområdet og beiteområdet. Når vi går tilsyn, ser vi nesten alltid ørn i lufta i ganske umiddelbar nærhet. Men å få gehør for at noe må gjøres, er vanskelig, sier han.

rein

Reinen skulle egentlig kunne beite fritt på de bare flekkene i fjellet. I stedet er den samla inne på et snødekt myrområde.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Fryktelig vanskelig å skyte ørn midt i kalvingen

Stortinget har satt et nasjonalt bestandsmål på mellom 850 og 1200 hekkende par med kongeørn i Norge. Rovviltnemnda i Region 8, som er Troms og Finnmark, mener bestanden av kongeørn bør reduseres. Miljøverndirektoratet fraråder imidlertid dette.

– Direktoratet anser det ikke som forsvarlig eller riktig å gjøre vesentlige endringer i dagens forvaltningspraksis ut fra kunnskapen som foreligger per i dag. Direktoratet mener nye vurderinger av forvaltningsmodeller kan gjøres når ny forskningsbasert kunnskap om vesentlige faktorer som voksendødelighet, migrasjon, næringsvalg, rolle som predator og så videre er innhentet i årene som kommer, heter det i en rapport fra direktoratet.

I dag kan Fylkesmannen gi skadefellingstillatelse på enkeltindivider av ørn som tar beitedyr, men i praksis hjelper det lite. Målet er at det skal være mellom

– Å gå inn i en reinflokk og skyte ørn midt i kalvingen er fryktelig vanskelig, sier Oskal.

– Og skal man innfri alle kriteriene som legges til grunn, er det helt umulig, repliserer Benjaminsen.

rein

Her på myra nedenfor Andsvatnet i Sørreisa holder en del av simlene til. Her må de føde kalvene sine, og bli foret med høy til i juni. Målet er at flere kalver skal overleve. Ørn er et stort problem, hevder næringa.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark