Hopp til innhold

NRK-serien «Oppdrag Nansen» har vunnet klimapris i Asia

TV-serien med de fire unge polfarerne har fått prisen «Best human story on climate change» i Thailand.

Oppdrag Nansen i Paris

Johanne Jerijærvi, Johannes Breivik, Erika Gjelsvik og Elias Damli utenfor konferansesenteret Le Bourget hvor klimatoppmøtet i Paris fant sted. Nå har serien 'Oppdrag Nansen', som barna var med i, vunnet en pris i Thailand.

Foto: Petter Strøm / NRK

Klimaendringer var tema for en stor TV-konferanse for alle kringkasterne i Thailand som gikk av stabelen i pinsen. Der vant «Oppdrag Nansen», som er laget av NRK Troms, førsteplassen i kategorien «Best human story on climate change».

I serien «Oppdrag Nansen» fikk vi følge fire unge polfarere på deres ferd til Nordpolen. I løpet av ekspedisjonen skulle de lære om hvordan klimaet i nord utvikler seg. I desember tok de med seg det de hadde lært til Paris og klimatoppmøtet, hvor de talte foran noen av verdens mektigste personer.

– Jeg ble veldig stolt og glad da jeg fikk vite at vi hadde vunnet denne prisen. Jeg tenkte at vi virkelig hadde fått til det vi hadde prøvd på. Det er stort at fire 13-årige barn klarer å vinne en så stor og viktig pris på den andre siden av kloden, sier regissør Mattias Høyem.

Ban ki-moon og oppdrag nansen

Barna i 'Oppdrag Nansen' møtte selveste Ban Ki-moon på Svalbard i en av episodene.

Foto: Mattias Høyem / NRK

Møtte Ban Ki-moon på Svalbard

Temaet for TV-konferansen var klimaendringer og journalistikk som handler om dette. Konferansen ble arrangert av Asian-Pacific Broadcast Union, som tilsvarer «Den europeiske kringkastingsunion» her hos oss.

Høyem poengterer at Norge har stor tradisjon med polfarere, og at Arktis står veldig sterkt her.

– Men det står tydeligvis også sterkt i Asia. De har i alle fall latt seg fascinere.

Mattias Høyem på KV Andenes

Mattias Høyem, regissør av 'Oppdrag Nansen' er stolt over at serien har mottatt en pris i Asia.

Foto: sara simonsdatter bakke / nrk

Gjennom ti episoder i Oppdrag Nansen ble seerne kjent med de ordsterke, kunnskapsrike og engasjerte barna Erika, Elias, Johanne og Johannes. I to av episodene var de fire 13-åringene på Svalbard og på klimatoppmøtet i Paris.

– På Svalbard fikk vi møte FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som er fra Sør-Korea. Her viste han oss hvor viktig Arktis er i verdenssammenheng, og vi så hvor fascinert han var av Arktis. Ban Ki-moon snakket om at klimaforandringene vises tydeligst i Arktis.

Nesten et år borte fra skolen

– Hva er det spesielle med å lage en serie med 13-åringer som hovedaktører?

– Barn er veldig tydelige, de vil ha veldig konkrete svar og de vil se resultater. Derfor har de krevd konkrete svar også i den forskningen de har prøvd å gjøre i serien. Barna som var med er veldig engasjerte i klima og miljø, og det er noe av nøkkelen for å få engasjerte TV-seere, forteller Høyem.

– Kommer ungene også hit til Tromsø for å feire prisen?

– Nå må de få lov til å gå litt på skolen, for den har de vært borte fra i nesten ett år. De har mye å ta igjen, sier Høyem og smiler.

– Men jeg kan love at de får store gratulasjoner, legger han til.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark