Hopp til innhold

Utenlandsk turisteksplosjon i Nord-Norge

Glem Vigelandsanlegget i Oslo og Bryggen i Bergen. Nå vil turistene til Nord-Norge. Og flere skal det bli.

Tyskere på besøk

Michaela Krimphove (i midten) og de andre tyske reiselivsaktørene er imponert over Nord-Norge. Nicole Grüning (med rød jakke) i tyske Dertour har vært med å arrangere turen til Nord-Norge for 576 tyske reiselivsaktører.

Foto: Petter Strøm / NRK

Ferske tall fra reiselivets Statistikknett, gjort på vegne av NHO Reiseliv, viser at Nord-Norge har den mest markante økningen i antall utenlandske turister i landet. Når året er omme regner de med at landsdelen vil ha en økning i besøk fra utlandet på 13 prosent sammenlignet med i fjor.

For resten av landet ligger økningen på fem prosent.

Det er også forventet at nordnorske hoteller vil ha 3,3 millioner overnattingsdøgn når året er omme. Det er en økning på ti prosent fra i fjor.

– Mange muligheter i Nord-Norge

– Nord-Norge er fantastisk. Vanligvis selger vi turer til Kanariøyene, Hellas og Tyrkia, men det ligger så mange muligheter her i Nord-Norge, sier Michaela Krimphove til NRK.

Søndag og mandag har hun besøkt Nord-Norge sammen med noen av de beste selgerne i tysk reiseliv. Opplegget er i regi av Nordnorsk reiseliv og det tyske selskapet Dertour. De arrangerer denne typen reiser til forskjellige deler av verden årlig, for å lære opp tyske reiselivsaktører om nye destinasjoner.

Tidligere har disse turene tatt tyskerne til blant annet Dubai og Kiruna. Til neste år skal de til Las Vegas. Men i år reiser altså 576 tyske reiselivsaktører til Nord-Norge. Noen er i Finnmark, noen i Troms og Nordland, og andre på Svalbard.

– Vi ville vise reiselivsaktørene hvor vakkert det er her, og hvilke muligheter som finnes. Stillheten og roen i Nord-Norge er noe som slår de vi har med på tur mest, sier Nicole Grüning, produktkoordinator i Detour.

Krimphove

Michaela Krimphove (med fotoapparatet) er en av de 576 tyske reiselivsaktørene som har vært i Nord-Norge den siste uken for å se hva de skal selge til tyske reisende. Hun lot seg blant annet imponere av naturen og et lite glimt av nordlys.

Foto: Petter Strøm / NRK

Kysset ulver

I løpet av to hektiske dager har gruppen til Michaela Krimphove blant annet jaktet på nordlyset, vært på fjelltur i Narvik, besøkt Polar Park og kysset ulver, før turen ender opp med byvandring i Tromsø.

– Jeg tror Nord-Norge er enkelt å selge inn for tyske reisende. Nordlyset er jo naturligvis noe som fenger, men jeg tror også alle aktivitetene du kan gjøre vil slå an. Her er det fantastiske muligheter for å gå på tur, sykle og ikke minst å kjøre motorsykkel på Senja og langs fjordene, sier Krimphove.

Nord i sør

Solheim

Geir Solheim, avdelingsdirektør i NHO Reiseliv Nord-Norge, er storfornøyd med utviklingen de nå ser.

Foto: Petter Strøm / NRK

Mandag presenterte NHO reiseliv programmet for reiselivskonferansen Nord i sør. En viktig del av programmet er å se inn i glasskula for å diskutere hva som kan gjøres for at reiselivet skal kunne blomstre videre fremover.

– Et av de viktigste elementene til videre vekst vil nok være samspill mellom sjømatnæringen og reiselivsaktørene. Dette er noe av det vi skal ha fokus på under Nord i sør-konferansen i januar, forteller Geir Solheim, avdelingsdirektør i NHO Reiseliv Nord-Norge.

Han er tydelig på at lokale aktører kan klappe seg på skuldra når de nå ser at innrykket av utenlandske turister har tatt av det siste året.

– Prognosen sier at vi får en all time high for Nord-Norge i år. Etter et par år med litt etterdønninger av finanskrisen, er dette veldig gode tall. Det er ikke tvil om at markedsføringen som har blitt gjort av Nordnorsk reiseliv, Hurtigruten, hotellene og andre store destinasjonsselskapene i landsdelen nå betaler seg, sier Solheim.

Se video av turistene som hadde snøballkrig:

Tyske turister kaster snøball i midten av juni i Tromsø.

Vinne tilbake markedet

Forhåpentligvis vil besøket fra de tyske reiselivsaktørene gi nordnorsk turisme en liten boost.

– De siste årene har vi tapt andeler av det tyske markedet, særlig på vinterstid. Blant annet skyldes det at tyskerne har blitt mer og mer interesserte i individuelle opplegg når de skal ut å reise, i stedet for bussturene som dominerte tidligere, sier Knut Hansvold i Nordnorsk reiseliv.

– Jeg er sikker på at dette vil øke interessen for Nord-Norge i Tyskland. De besøkende har vært begeistret hele veien, selv om været har vært litt trist, så vi tror på stor effekt av dette besøket, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark