Hopp til innhold

Nord-Norge kan få store datasentre

I Luleå har Facebook etablert et svært datasenter. – Også Nord-Norge kan konkurrere om slike anlegg, tror svensk ekspert.

Datalagring

Facebook har etablert et enormt anlegg for datalagring utenfor Luleå

Foto: Cascade Creative Media

Facebook har brukt flere hundre millioner kroner på å etablere seg i Luleå, og Google har etablert seg i Finland.

Apple investerer milliarder i et nytt datasenter i Danmark.

Det finnes muligheter for mange regioner og kommuner i framtida, sier kommunikasjonssjef Johan Sjøkvist i Node Pole i Luleå. Dette er en organisasjon som bedrifter og offentlige myndigheter i fellesskap har etablert for å tiltrekke seg datainvesteringer i Norrbotten.

Stort behov for datalagring

Johan Sjøkvist

Også Nord-Norge har mulighet til å få lignende anlegg som det i Luleå, mener Johan Sjøkvist.

Foto: Lars Egil Mogård/nrk

Datamengden som utvikles i verden er enorm. Alle firma, ikke bare selskap som Facebook eller Apple, men også mindre bedrifter har behov for å lagre sine data.

– Vi jobbet lenge for å presentere Luleå som er alternativ overfor Facebook. Og i 2011 bestemte selskapet seg for å bygge i Norrbotten det første datalageret deres utenfor Nord-Amerika, sier kommunikasjonssjef Johan Sjøkvist i Node Pole i Luleå til NRK Troms.

Kjølig klima og ren energi

– Den viktigste begrunnelsen for å velge Luleå, er beliggenheten vår. Det er store deler av året ganske kaldt her, noe som er viktig for å kunne kjøle ned det tekniske utstyret i slike dataanlegg. Vi har også ren energi. Mye av dataanleggene rundt om i verden drives av kull- eller atomkraftverk. Vi har en fordel i at vi bare har vann- og vindkraft i denne delen av Sverige. Det legger denne type industri stadig større vekt på, mener Sjøkvist.

Stor betydning

Kungen

Kong Karls Gustav var med da anlegget i Luleå ble åpnet.

Foto: The Node Pole

Etableringa av anlegget til Facebook har hatt stor økonomisk betydning for Luleå. I anleggsperioden var nesten 700 personer engasjert. Det er også blitt vel 100 faste arbeidsplasser, og flere vil komme.

Det har også hatt stor betydning for etableringa at Luleå har et teknisk universitet. Herfra er mye fagfolk rekruttert og det drives også forskning som er viktig for databransjen.

200 anlegg i Europa

Rundt om i verden vil det bli etablert mange store dataanlegg. Johan Sjøkvist forteller at studier forteller at det rundt om i verden i de nærmeste årene blir bygd 700 svære datasentre av samme størrelse som det Facebook har i Luleå.

– Minst 200 av disse bør komme i Europa. Med tanke på den posisjonen vi har her i Nord-Europa, som Nord-Sverige, Nord-Norge, Nord-Finland og Island har, bør mange av disse kunne havne i denne delen av Europa. Bare i Nord-Sverige tror vi det kan bli 20–30 slike senter, men det forutsetter at vi gjør de riktige tingene, sier Sjøkvist.

Har åpne dører

Han forteller at det har hatt stor reklamemessig effekt for regionen at Facebook har etablert seg i Luleå.

– Det har åpnet mange dører for oss. Vi er blitt kjent rundt i verden.

Han sier at ei forutsetning for suksess er et godt og nært samarbeid mellom næringslivet og de politiske myndighetene lokalt og regionalt.

Jobbes også i Nord-Norge

Også i Nord-Norge jobbes det for å få etablert slike store datasenter. Både Mo i Rana og et område utafor Bodø er blitt lansert for lokalisering. Hittil er ikke noe blitt klart.

I både Sverige og Danmark har myndighetene vært svært aktive for å tiltrekke seg investeringer fra henholdsvis Facebook og Apple. Dag Ivar Brekke er spesialrådgiver i Invest in Norway. I et intervju med Computerworld trekker Brekke fram elavgiften som den viktigste faktoren for at Norge ikke evner å tiltrekke seg internasjonale it-aktører.

– Jeg kan ikke se andre årsaker enn avgiften på strøm. Vi har såpass mange andre gode fortrinn.

– Må handle nå

Brekke mener handlingsrommet er nå. Om 20 år vil Europa ha store mengder fornybar energi, og Norges viktigste konkurransefaktor for å tiltrekke seg datasenterinvesteringer forsvinner.

I et brev til Stortingets finanskomité før jul, oppfordret IKT Norge, Energi Norge, Norsk Industri og Abelia politikerne til å innføre lav sats på elavgift for store datasentre som bruker mer enn 5 MW strøm i året.

– Norge har en mulighet til å bli vertskap for store, internasjonale datasentre, men elavgiften er avgjørende. Vi ønsker en redusert sats, på linje med kraftavtalene deler av industrien har, uttalte generalsekretæren i IKT-Norge, Per Morten Hoff til Bergens Tidende.

Enormt kraftbehov

Det er voldsomme størrelser på anleggene. Ferdig utbygd vil Facebooks senter i Luleå i Sverige ha behov for en strømforsyning som tilsvarer forbruket i 50.000 husstander.

Men foreløpig er det ikke gitt noe endelig svar fra norske politiske myndigheter på kravet om lavere priser for å få datasentre til Norge.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark