Hopp til innhold

Mister millionstøtte: – Vi nekter å gi opp

Riddu Riđđu-festivalen er en av taperne dersom regjeringens forslag om å kutte drastisk i festivalstøtten går gjennom.

Karoline Trollvik, festivalsjef Riddu Riddu

Karoline Tveitnes Trollvik i Riddu Riđđu-festivalen nekter å la seg knekke av onsdagens nyhet.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Dette er en veldig trist nyhet. Vi har jobbet lenge for å bli en knutepunktfestival. Samtidig har ordningen vært omdiskutert, og vi har jo forberedt oss på at dette kunne skje, sier Karoline Tveitnes Trollvik, festivalsjef for Riddu Riđđu-festivalen.

I 2008 ble festivalen en knutepunktfestival, og fikk sine første knutepunktstøtte på 1,5 millioner året etter. I 2012 bestemte regjeringen seg for å utvide støtten med 500 000 kroner.

Men nå kan det altså være slutt. NRK kunne onsdag avsløre at regjeringen foreslår å kutte knutepunktstøtten i det kommende statsbudsjettet. Kun to av 16 festivaler vil få videreført støtten, det er Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge, som arrangeres i Harstad.

– For vår del vil det bety at vi nå må søke på de samme midlene som alle andre. Det betyr at vi må bruke mer ressurser på administrativt arbeid og vi mister forutsigbarheten vi har hatt de siste årene, forteller Trollvik.

Stemningsvideo fra Riddu 2015

– Vet at vi gjør en viktig jobb

Riddu Riđđu-festivalen har de siste årene blitt mer profesjonell, blant annet med flere ansatte. Også det er noe Trollvik tror må endres på, dersom forslaget om å kutte knutepunktstøtten blir vedtatt.

– Men vi nekter å gi opp. Vi er trygge på at den jobben vi gjør er viktig, både i Norge og i verden. Kanskje blir den enda mer viktig hvis denne støtten forsvinner, sier Trollvik.

Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har lenge vært kritiske til støtteordningen, og mener det bidrar til en konkurransevridning.

– Jeg blir veldig glad hvis knutepunktstøtten forsvinner. Ordningen har ført til unødvendige store økonomiske skjevheter, sier Christoffer Rød, festivalsjef ved Slottsfjellfestivalen, til NRK.

– At alle får muligheten til å søke om en pott med penger, er veldig positivt. Hvis pengene havner hos Kulturrådet, åpner det for en større flora blant norske festivaler. Jeg ser gjerne at mer penger blir brukt på nye, lovende festivaler rundt om i det ganske land istedenfor etablerte festivaler i storbyene, sier Rød.

Karoline Tveitnes Trollvik i Riddu Riđđu er uenig.

– Norge er fullt av forskjellige festivaler med forskjellige lokaliteter. En festival som vår som ligger ute i distriktet, har andre forutsetninger enn festivaler i mer urbane strøk. For oss blir en ekstra støtte viktig. Så kan man selvfølgelig diskutere hvilke festivaler som fortjener og trenger denne type støtte, sier hun.

– Lurt å se på ordningen på nytt

Maria Utsi

Maria Utsi.

Maria Utsi, Festivalsjef for Festspillene i Nord-Norge, er glad for at de beholder sin støtte.

– Det gir oss handlingsrom for årene som kommer. For oss har det hatt mye å si for muligheten til å bygge opp en stabil plattform for vår festival, sier Utsi.

Hun tror ikke de andre knutepunktfestivalene vil miste all støtten sin,

– Men jeg tror det kommer til å bl en tettere oppfølging på hva festivalene leverer, og det tror jeg alle er tjent med.