Hopp til innhold

Mener kommunen bløffer i Utøya-rapport

Foreldre til de 12 Utøya-rammede ungdommene fra Karasjok, reagerer på kommunens rapport som viser bruken av de statlige midlene.

Ingeborg Heidi Larsen

Ingeborg Heidi Larsen, mor til en av ungdommene som var på Utøya under angrepet 22. juli i 2011.

Foto: Privat

Karasjok kommune mottok 2,3 millioner kroner for å følge opp ofrene etter 22. juli. Men i etterkant har det vært stilt spørsmål rundt hvordan disse pengene har blitt brukt.

Kommunen fikk derfor utarbeidet en rapport om bruken av pengene, men foreldrene til Utøya-ungdommen fra Karasjok kjenner seg ikke igjen i opplysningene i rapporten.

– Vi kjenner ikke igjen den hjelpa som det står at vi har fått, verken gjennom helsesøster, psykisk helsevern eller barnevern. Det har ikke vært noen beredskap i forbindelse med rettssaken, sier Ingeborg Heidi Larsen, mor til en av ungdommene som var på Utøya under angrepet 22. juli i 2011.

Avviser punkt for punkt

I rapporten til kommune listes det opp flere tiltak som pengene har gått til. Men i et brev til kommunen avviser nå flere av foreldrene til de 12 rammede ungdommene påstandene i rapporten punkt for punkt.

De mener påstandene som kommer i rapporten om hvordan kommunen har brukt de til sammen 2,5 millionene statlige kroner rett og slett er uriktige.

– Det står blant annet om koordineringen av en ressursgruppe. De fleste av oss så bare kontaktpersonene maksimalt inn til et år. Vi har ikke registrert noe lege som har koordinert noe ressursgruppe fordi vi har ikke hørt om noe ressursgruppe.

Saken fortsetter under videoen:

Fikk de overlevende etter Utøya og Regjeringskvartalet den oppfølgingen som norske myndigheter lovet? I løpet av tre år delte Staten ut 180 millioner kroner til norske kommuner for å hjelpe de som er berørt av terroren. Brennpunkt har fulgt 22. juli-pengene ut i Kommune-Norge, og møtt mennesker som fortsatt sliter med åpne sår, tre år etter norgeshistoriens største terrorangrep.

Vil ikke kommentere

Ifølge rapporten har kommunen brukt til sammen nesten 400.000 fordelt på tre år på denne ressursgruppa.

Også oppfølgning i forhold til rettssaken i 2012, skal det har blitt brukt til sammen rundt 125.000. Men heller ikke dette kjenner foreldrene til.

Rådmann i Karasjok kommune, Elfrid Boine vil ikke kommentere innholdet i rapporten.

– Det er en sak rådmannen tar til etterretning. Men jeg har ikke anledning til å uttale meg om innholdet før kommunestyret har fattet et vedtak, sier Boine.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark