Hopp til innhold

Lokkes til "Paradis"

Men Sysselmannen på Svalbard advarer nå lykkejegerne.

Longyearbyen
Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Den siste tiden har utenlandske medier laget en rekke reportasjer om Svalbard.

Mange er vinklet slik at man tror det bare er å komme til øygruppa og leve livet.

Sysselmannen har hatt en økning i antall henvendelser fra fjern og nær fra folk som ønsker å komme til Svalbard. Men nå har han fått nok.

- Vi har sendt ut orientering til ambassader, organisasjoner og enkeltpersoner hvor vi forklarer hvordan situasjonen egentlig er, sier Per Sefland, Sysselmann på Svalbard.

Du må klare deg selv!

- På Svalbard møter du et samfunn som er basert på det prinsipp at du selv må klare deg. Det å skaffe seg arbeid er slett ikke enkelt. Og det å bo og leve her om vinteren er i alle fall ikke lett, forsikrer Sefland.

Per Sefland
Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

På Svalbard gjelder ikke Utlendingsloven. Hvem som helst kan bosette seg på øygruppa uten visum. I dag bor 1997 mennesker på Svalbard, hvorav 264 er ikke-norske statsborgere.

Lerma Provido fra Filippinene er en av dem. Hun har bodd sju år i Longyearbyen, og kan avmystifisere utenlandske mediers påstand om at Svalbard er et paradis.

- De fleste vet jo ikke hvordan det er å være her. Om sommeren kommer mange turister på besøk, men nå i mørketida er det egentlig få som vet hvordan det er å bo her, sier hun.

- Ja, hvordan er det å bo her?

Lerma Provido
Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

- Det er mørkt kaldt, og lite å gjøre nå i mørketida. Da er det ett hotell som er åpent, noen puber, en butikk, og egentlig ikke noe mer, sier hun.

Går fra dør til dør

Lerma Provido har jobb på Svalbardbutikken, og synes hun er heldig. Det er nemlig ikke bare bare å få seg en jobb i Longyearbyen om vinteren. Hun vet om enkelte innvandrere som ikke har noe å gjøre.

- Enkelte av disse går på dørene til folk og tilbyr sin arbeidskraft. Dette gjelder spesielt tilbud om å vaske rundt hos privatpersoner. Det er kanskje ikke så mye å tjene på det, men de tjener så de akkurat klarer seg, forteller hun.

Hvor mange som må reise tilbake etter bare noen uker på Svalbard, er uvisst. Myndighetene fører ikke noe tall over dette.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark