Hopp til innhold

Line får svenskene til å spise skrei

– Den største utfordringa er at svenskene er så glade i å spise kjøtt. Det sier Line Kjelstrup, som er fiskeriutsending for Norges sjømatråd. De siste fem årene har det likevel vært en svært stor økning i salget av skrei i Sverige.

Line Kjelstrup
Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Line Kjelstrup er fra Tromsø og har vært ved sjømatrådets kontor på ambassaden i Stockholm i fire år. Hun har sett at eksporten av fisk har økt, særlig skrei. Det skyldes mange forhold.

– Svenskene har ikke hørt historien om skreien som for oss nordlendinger er så selvsagt. Kjennskapen til skreiens vandringer, og betydningen den har er nå blitt bedre kjent. Hvor kommer skreien fra, hvordan den fiskes, og hvordan vi håndterer maten blir stadig mer viktig i Sverige. Og den historien vi kan fortelle om norsk fisk, liker mange svensker, i tillegg til at dette er fantastisk god mat, sier hun.

Bedre markedsføring

I fiskebutikkene står det nå merket at her har vi skrei til salgs. Før sto den bare merket som "torsk".

Hva er den største utfordringa med å selge norsk fisk i Sverige?

– Svenskene er så glade i å spise kjøtt! Men de har lyst å spise fisk. Mange trenger tips, råd og inspirasjon. Svensker spiser gjerne fisk på restaurant, men hjemme synes de det kan være vanskelig.

Matlaging

Jobben hennes som utsending fra Norges sjømatråd i Sverige er å fortelle hvordan Norge driver med fiske og oppdrett og hvorfor vi gjør det. En annen viktig oppgave er å få forbrukerne til å bruke fisk i matlaging hjemme hos seg selv.

Kjelstrup sier det særlig fokuserer innsatsen i Stockholm, Göteborg og Malmö. Svenskene kjøper nå alle typer fiskeprodukter fra Norge.

Utdannet ved fiskerihøgskolen

Line Kjelstrup er utdannet ved Fiskerihøgskolen i Tromsø. Hun har hatt forskjellige jobber innen forvaltning og markedsføring.

– Jeg hadde etter noen år lyst å jobbe utenlands. Men jeg hadde ikke lyst å jobbe langt unna Norge, som i Brasil eller Japan. Sverige passet svært bra. Det er ikke så langt unna Norge og Tromsø. Her går det tider også av året direktefly mellom de to byene. Det er flott, sier hun.

Kulturforskjeller

Det er også en kulturforskjell mellom våre to land. Mange tror at Sverige og Norge er svær like, men det er noen spennende forskjeller.

– Det kan være små nyanser i hverdagen. Måten vi snakker på. Hvordan vi gjør forretninger med hverandre. Svenskene er veldig høflige, mer høflige enn vi "robuste" nordlendinger. Vi må trå forsiktig, sier hun.

Skreifiske 2015 i Senja
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kjelstrup med familie trives godt i jobben i Stockholm.

– Det er en lett jobb her, men den er utfordrende nok. Samtidig er dette en takknemlig jobb. Norsk sjømat står sterkt her i Sverige. Svenskene er glad i norske fiskeprodukter.

– Sats på Sverige

– Dersom du skulle gi et råd til norske eksportører som vil satse mer i Sverige, hva sier du da?

– Sverige ligger nært Norge. Her er de glad i norsk sjømat. De spiser i dag for lite fisk. Så sats på Sverige som marked. Bruk Sverige som et testmarked for å utprøve nye produkter. Her er det spennende muligheter, mener Kjelstrup. Hun jobber tett med norske bedrifter som er i landet. Men flere er velkommen hit, ier hun som lærer svenskene å spise fisk. .

Flere nyheter fra Troms og Finnmark