Hopp til innhold

Ap-topper advarer mot overkjøring i OL-saken

– Jeg tror ikke det er særlig klokt å sette seg over folk, sier leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, om truslene om bruk av partipisken i OL-saken.

Ingalill Olsen Arbeiderpartiet

Leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, mener OL-saken er så spesiell at stortingsrepresentantene må få stemme etter sin egen overbevisning og ikke etter partipisken innad i Arbeiderpartiet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Et flertall av fylkeslederne i Arbeiderpartiet er imot en søknad om OL i Oslo i 2022. Ifølge Klassekampen åpner likevel nestleder Helga Pedersen for å bruke partipisken når saken skal til behandling i Stortinget.

– I stortingsgruppen skal vi behandle OL-saken som alle andre saker. Vi skal lytte til alle argumenter, og så skal stortingsgruppen i fellesskap konkludere. Og når vi har trukket en konklusjon må stortingsgruppen forholde seg til det, slik vi gjør det i alle andre saker, sier Helga Pedersen til NRK.

På tross av motstanden i fylkeslagene er det mektige personer tilknyttet partiet som er for et OL, som partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Raymond Johansen og LO-leder Gerd Kristiansen.

Advarer mot overkjøring

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth, leder i Troms Ap.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Partipisk-utspillet fra Helga Pedersen, som selv representerer Finnmark Ap, møter motstand i nord. Alle de tre nordligste fylkeslagene har uttalt seg imot OL-planene, og leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, advarer mot å overkjøre opinionen.

– I OL-saken tror jeg ikke det er særlig klokt. Det er aldri hyggelig å stemme mot det man selv mener, men i OL-saken bør Arbeiderpartiet være klok og lytte til folket, sier Olsen.

Ap-lederen i Finnmark viser til at et overveldende flertall av det norske folk er imot et OL.

– Det må alle ta innover seg. Jeg tror ikke det er særlig klokt å sette seg over folk, sier hun.

Press på Høyre

Fylkesleder for Troms Ap, Cecilie Myrseth, synes heller ikke noe om at partipisken kan bli brukt, på tross av at flertallet er imot et OL.

– Motstanden er så stor, så det blir ikke populært, men fokuset vårt er på at stortingsgruppen skal si nei. sier hun.

Myrseth mener det viktigste nå ikke er hva Arbeiderpartiet gjør, men hva som kommer fra Høyre og Fremskrittspartiet. Landsmøtet til Frp har tidligere sagt nei til Oslo-OL.

– Det viktigste nå er at regjeringen må legge fram en samlet innstilling til Stortinget. Det går ikke an å legge fram en innstilling hvor de viktigste ministrene i et OL skal være imot, som finans-, samferdsels- og justisministeren, sier Myrseth.

– Presset ligger på regjeringen, mener hun.

Helga Pedersen

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, lover en grundig saksbehandling før stortingsgruppen i partiet konkluderer i OL-saken.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Lover grundig behandling

Selv om mange av Aps fylkeslag er imot et Oslo-OL, viser nestleder Helga Pedersen til at flere fylker fortsatt ikke har konkludert.

– Vi skal behandle dette på en ordentlig måte. Det er ulike syn, vi skal lytte på argumenter, og så skal vi konkludere på bakgrunn av partiet og saken fra regjeringen, sier Pedersen.