Hopp til innhold

Lager hyttestasjon i Rijpfjorden

Les NRK-blogg fra forskningstokt på Svalbard.

Tømmestokker

Store mengder drivtømmer fyller de øde strendene ved forskningsstasjonen i Rijpfjorden.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

I et øde område av Nordaustlandet har ICE-senteret plassert to små overnattingshytter som skal kunne brukes for forskere som skal ha opphold i Rijpfjorden under sine feltstudier.

Samtidig skal det opprettes en automatisk værstasjon i området. Under værharde forhold må alt barduneres fast, og forskningsfartøyet Lance brakte derfor med solide sementblokker som skulle transporteres ut i området med helikopter. Denne transporten måtte gjennomføres under rimelige værforhold mens skipet fortsatt befant seg inne i Rijpfjorden.

Forskningstokt

En ti minutters tur med helikopter førte oss til stasjon med flere lett-hytter til forskningsformål.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Sent i går ettermiddag lettet tåka. ICE-senterets toktleder Nalan Koc og forskerne Sebastian Gerland og Mats Granskog kunne dermed dra på helikopterbefaring til området.

Helikoptermannskapet måtte ha presis informasjon om plasseringen av sementblokkene, og gruppen ble derfor satt i land på stranda før helikopteret returnerte fire turer for å sette ned elementene.

Havisforsker Sebastian Gerland markerte den nøyaktige plasseringen på bakken, mens helikopterpilot Bjørnar Lund fra Airlift med stor presisjon plasserte de 500 kilo tunge elementene på plass.

Forskningstokt

Fire fornøyde deltagere klare for helikoptertur til Nordaustlandet (f.v Mats, Nalan, Sylvi, Sebastian).

Foto: Nalan Koc / NP

Lett-hytter på plass

ICE-senterets to nye lett-hytter er på omlag 10m2 og utstyrt med senger, skrivebord og ovn.

– En helt kurant standard, sier havisforsker Sebastian Gerland ved Norsk Polarinstitutt.

Helikopter

Å plassere sementblokker fra helikopter er presisjonsarbeid som krever god koordinering fra bakken.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Lett-hyttene skal primært brukes av isbjørnforskere i vårhalvåret. Men Nordaustlandet er også av stor interesse for havisforskere og biologer som vil følge prosessene som skjer i dette området.

– Isforholdene i Rijpfjorden er helt annerledes enn for eksempel Kongsfjorden på vestkysten Svalbard, der det drives systematisk monitorering og overvåking av isforholdene, sier Gerland.

Månelandskap

Mens fjordene på vestkysten har innsig av varmere Atlanterhavsvann er Rijpfjorden en arktisk fjord med innsig fra Polhavet.

– Vi har stor nytte av å sammenligne data fra disse områdene, studere ulikheter og forstå mer om prosessene som skjer både under isdannelse og nedsmelting, sier han.

Isbjørnvakt

Rolig dag for isbjørnvakta som holder god utkikk over området.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Området ved Rijpfjorden er øde og så definitivt det man kan kalle et månelandskap. Enorme stokker av drivtømmer fyller strendene som ellers er dekket av rullestein og minimalt med vegetasjon.

Fungerende isbjørnvakt Mats Granskog fikk heldigvis ikke bruk for medbrakt ammunisjon. Bortsett fra fuglelivet i området, var det bare en enkelt sel som svømte forbi og kikket på oss under oppholdet.

Tømmerstokker
Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark