Hopp til innhold

Kreditorer gir Sydvaranger Gruve pustepause

De to største kreditorene gir gruveselskapet rentefritak på lånene i tre måneder.

Sydvaranger gruver

Sydvaranger Gruve sliter kraftig, etter at prisen på jernmalm det siste året har sunket dramatisk. Nå får selskapet drahjelp av de to største kreditorene.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Det er avisa Finnmarken som skriver at Sydvaranger Gruve får økonomisk hjelp like før jul. Det de to største kreditorene DnB og Innovasjon Norge som gir selskapet rentefritak på lån fram til mars 2015. Samtidig får gruveselskapet tilført 73 millioner norske kroner til arbeidskapital av DnB.

– På kort sikt betyr dette at Sydvaranger Gruve vil fortsette virksomheten som før. De tiltakene som er iverksatt er et resultat av en grunnleggende tillit og tro på at Sydvaranger Gruve har en bærekraftig framtid, sier administrerende direktør Ismo Haaparanta i en pressemelding.

I samme pressemelding har selskapet skrevet at de nå ber sine samarbeidspartnere om økonomisk støtte på grunn av prisen på jernmalm som synker, som har hatt negativ effekt på selskapets framtidige økonomi og lønnsomhet.

Les også: Lav kronekurs hjelper gruvedrifta - Troms og Finnmark
Les også: Sydvaranger gruve dobler produksjonen - Troms og Finnmark

Fallende jernmalmpriser

I likhet med resten av gruvenæringen i 2014, har Sydvaranger Gruve som er heleid av det australske gruvekonsernet Northern Iron Limited, opplevd en ekstrem nedgang i sin aksjeverdi på grunn av prisfallet. Ifølge Finnmarken viser tredjekvartalsrapporten til konsernet at selskapet har en gjeld på nærmere 530 millioner norske kroner.

Flere selskaper har måttet slå seg selv konkurs i høst etter fallende priser, og mange har mistet jobbene sine, særlig da gruveselskapet Northland Resources slo seg konkurs. Sist ut var Store Norske på Svalbard, der 95 ansatte mistet jobbene sine.

De ansatte i Sydvaranger gikk i høst med på å gå ned tre prosent i lønn de kommende seks månedene for å hjelpe selskapet.

(saken fortsetter under bildet)

Video Ja til utslipp Sydvaranger Gruve

Sydvaranger Gruve og resten av mineralnæringen på Nordkalotten har fått noe drahjelp i en vanskelig tid, da kronekursen falt sist uke.

Foto: NRK

Svekket kronekurs hjelper næringen

Etter at kronekursen stupte siste uke, var det et snev av optimisme å spore hos selskapet og resten av mineralnæringen på Nordkalotten.

– Vi er et firma som har alle våre salgsinntekter i amerikanske dollar, vi selger alle våre produkter til utlandet og vi en stor del av kostnadene våre har vi i norske kroner. Derfor får vi en gevinst av den endringen, fortalte kommunikasjonsansvarlig Harald Martinsen til NRK.

Vil doble produksjonen

I et forsøk på å snu den negative nedgangen, gikk Sydvaranger Gruve i november ut å fortalte at de fram mot 2020 ønsker å doble produksjonen. Dette for å øke lønnsomheten og sikre videre drift, i en tid da prisen på jernmalm har falt til den laveste på flere år.

Sydvaranger gruve har nærmere 500 ansatte, og forandringer i produksjonen vil få store innvirkninger for lokalsamfunnet i og rundt Kirkenes.

Les også: Gruvebransjen sliter - Troms og Finnmark
Les også: Denne uka går den siste malmbåten - Nordland

Miljøforkjempere bekymret for økt produksjon

Bernt Nilsen

Miljøforkjemper Bernt Nilsen i Sør-Varanger er kritisk til at Sydvaranger Gruve ønsker å doble sin produksjon. Det vil få store konsekvenser for miljøet sier han.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

En økning i produksjonen for å opprettholde arbeidsstyrken har derimot møtt motstand hos miljøforkjempere. Bakgrunnen er at Sydvaranger Gruve bruker flokkuleringsmidler for å rense vann under jernmalmproduksjonen, som blant annet Havforskningsinstituttet har advart om.

I dag produserer selskapet 2.2 millioner tonn konsentrat av jernmalm, noe man ønsker å doble innen fem år. Dette vil igjen øke utslipp av flokkuleringsmidler.

– En dobling av produksjonen betyr samtidig dobbel belastning på miljøet, og dobbelt så mye avfall og kjemikalier som slippes ut i fjorden. Samtidig halverer de gruvas levetid, og setter med det ytterligere press på kommunen, sa miljøforkjemper Bernt Nilsen til NRK i november.