Hopp til innhold

Krangler om forskning på andre verdenskrig

Ny forskning på krigen i Norge skaper strid. Bortkastet om det gjøres fra Oslo, mener lokalhistoriker. – Man skriver en norgeshistorie i moderne tid uten å nevne den store katastrofen i Nord-Norge, slår lokalhistoriker Arvid Petterson fast.

Mener professorat må plasseres i nord

UENIG: Lokalhistoriker mener det er viktig at hendelser som skjedde i Nord-Norge under krigen i Norge må forskes på fra landsdelen. Trolig blir et nytt gaveprofessorat likevel lagt til Oslo.

Arvid Petterson

Lokalhistoriker, Arvid Petterson.

Foto: Andre Bendixen/NRK

Historikere i Nord-Norge mener et professorat i krigshistorie må plasseres i nord hvor de store krigshandlingene foregikk.

Men mest sannsynlig havner det i Oslo.

Lokalhistoriker i Nord-Norge Arvid Petterson tror det kommer lite nytt til historien om professoratet blir plassert i Oslo.

– Da fortsetter vi i samme spor som før, slår han fast.

Nesten hvert eneste hus, bygd etter bygd fra Vardø til Kåfjord i Lyngen, ble sprengt og brent. Nå skal den norske krigshistorien igjen fortelles, og Petterson frykter at det offisielle Norge igjen skal glemme det som faktisk skjedde i nord.

– Man har sagt at brenningen av Nord-Troms og Finnmark var den største katastrofen som har skjedd i nyere tid. Likevel skriver man en Norgeshistorie i 1998 uten å nevne den store katastrofen, sier han.

Kjakan

Statuen av krigshelten 'Kjakan' Sønsteby.

Foto: NRK

Gaveprofessorat om andre verdenskrig

Krigshelten «Kjakan» Sønsteby får nå et gaveprofessorat om andre verdenskrig, oppkalt etter seg. Regjeringa bruker 20 millioner kroner på å markere frigjøringa av Norge, med ny forskning på krigen.

Annelise Høegh

Tidligere høyrestatsråd, Annelise Høegh, mener professoratet bør være ved Universitetet i Oslo

Foto: NRK

Forslaget kommer fra blant andre tidligere Høyre-statsråd Annelise Høegh.

– Jeg oppdaget at ingen norske universiteter i dag har et eget professorat om krigen, sa Høegh til Dagsrevyen tidligere i oktober.

Vil fortsette i samme spor om det blir i Oslo

Høegh ønsker ikke å la seg intervjue om hvor professoratet bør plasseres i dag, men mener det må være ved Universitetet i Oslo.

Men i høst starta en forskergruppe ved Universitet i Tromsø opp et prosjekt om krigen på Nordfronten og den kalde krigen etterpå.

– Av den grunn kunne vi gjerne tenke oss å ha et professorat på 2. verdenskrig, sier Fredrik Fagertun, instituttleder ved UIT Norges Arktiske Universitet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark