Kommentar: For dårlig, rett og slett

Tromsø Idrettslag tar EM-pause med 13 poeng etter 13 kamper – etter å ha tapt tre av seks hjemmekamper – og kun scoret 10 mål. Det mener Gunnar Grindstein ikke er godt nok.

Sofien Moussa

TIL har slitt med å score mål i år. Gunnar Grindstein mener altfor mye ansvar blir lagt på Sofien Moussa på topp.

Ett poeng i snitt er et stykke unna TILs egen målsetting. Og det er et snitt som slett ikke garanterer spill i eliteserien i 2017.

Ett poeng i snitt er i praksis det samme som å stå i nedrykksgjørma helt til november – selv om TIL overlevde med 29 poeng i fjor.

Og følelsen etter en vårsesong med ett poeng i snitt, den er ikke god ta med seg inn i den flere uker lange EM-pausen.

Ikke så verst borte

Nå ha TIL spilt én kamp mer borte enn hjemme. Og borte har det – til tross for 0–4 for VIF og uvirkelige 0–6 i Ålesund – ikke vært så ille med poeng både i Molde, Skien og Sogndal – og en meget god kamp på Nadderud.

Men hjemme på Alfheim har TIL i all hovedsak skuffet. Og i perioder skuffet stort, både poengmessig og spillemessig. Bård Flovik har hatt en brennende ønske om å gjenskape Fort Alfheim. Han tapte ikke hjemme etter at han overtok for Steinar Nilsen i fjor høst. Og avsluttet med 3–1 både mot Viking og Glimt.

Så kom 2016: Den startet med 0-0-kampen mot Start på skliføre, i en skrekkelig kamp.

Det samme var 2. omgangen mot Bodø/Glimt 16. mai. Mot Rosenborg kunne det stått 0–3 etter en halvtime. Og lørdag var det flatt batteri fra start – etter en tøff cupbatalje på onsdag mot Odd. De to seirene har kommet mot Strømsgodset og Brann – 2–0 og 1–0 – etter to kamper der TIL defensivt var meget solide.

Problemet ligger i den offensive delen av spillet. Det skapes for få målsjanser – og da scores det også for lite mål.

Seks mål på seks hjemmekamper er tynt når du vil vinne folket tilbake – og fylle tribunene. Også mot Sarpsborg 08 ble det altfor mange lange baller opp mot Moussa, for lite kombinasjonsspill på kantene, og for få forsøk på gjennombrudd inn bak forsvaret etter spill via midtbanen.

Dette er en utfordring trener Bård Flovik og hans team – sammen med spillerne – må se nøye på.

Små marginer

I fotball er det stor forskjell på seier og tap – så også i kveld. Seier mot Sarpsborg – og dermed 16 poeng totalt – ville gitt en helt annen følelse inn i ferien.

Nå er det tvil, skuffelse og kanskje litt bekymring. Er ikke årets TIL-utgave bedre enn at det igjen blir en beinhard kamp for å overleve?

Vi er ikke halvveis i sesongen ennå, men jeg er redd svaret sier seg selv etter årets tredje hjemmetap, for et Sarpsborg-lag som var klart best de første 35 minuttene. Det blir for ustabilt, fra kamp til kamp – og underveis i kampene.

Vi har sett at toppnivået er bra – som i 2. omgang mot Rosenborg, på Nadderud og nå sist onsdag da «Gutan» snudde 1–2 til seier 3–2 mot Odd i cupen. Jeg er redd den kampen satt både i hode og bein i dag. Og etter en lang periode med to kamper i uka, virket det som Sarpsborg-kampen kom altfor tidlig for mange av TIL-spillerne – etter 120 cupminutter bare tre dager tidligere.

Men vi skal ikke glemme at TIL har nådd kvartfinalen i cupen for første gang siden 2012. Det er meget positivt. Og en fin gulrot å ha inn i del to av sesongen.

Så må vi bare beholde trua på at Flovik, med enda litt mer tid på seg, får laget til å prestere bedre framover på banen – i mer enn korte glimt i enkeltkamper.

Du vinner ikke publikum med et scoringssnitt på under ett mål per kamp.

Og du vinner ikke så veldig mange fotballkamper heller med et slikt snitt.