Hopp til innhold

Søker trøst i Sivs reviderte

Det har sikkert vært et oppbyggelig møte for utsendingene fra Troms Frp som fikk delta på landsmøtet i helga. Nå søker de trøst i Siv Jensens reviderte , det reviderte statsbudsjettet som legges fram neste tirsdag.

Siv Jensen

Lover mer penger til kommunene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Lars Egil Mogård

For er det noe som Frp trenger, et parti som ble dannet i motstand mot offentlige avgifter og skatter, så er det mer penger fra staten i 2015. Kommune-Norge blør. Det er stor svikt i skatteinntektene. Det fikk finansminister og partileder Siv Jensen klar beskjed om i helga fra mange delegater. Hun kvitterte med at det kommer ekstrabevilgninger i det reviderte budsjettet.

Nå finregner hun sikkert sammen med blant andre statssekretær i Kommunaldepartementet, Per Willy Amundsen fra Harstad, på hvor mye kommunene skal få. Dette har trolig vært en viktig del av samtalene som har blitt ført mellom delegater og maktapparatet i Frp under landsmøtet på Gardermoen.

Behovet er i milliardstørrelsen. Skal Frp ha sjanse til å gjøre et brukbart lokalvalg, må det tappes mer fra Oljefondet. Hvis ikke, vil velgerne reagere hardt og brutalt.

Kjempesmell i Tromsø

For Kommune-Norge trenger penger, mye penger, ikke minst i Tromsø kommune. I løpet av de kommende dager kommer det som kalles Økonomirapport 1. Dette er en oversikt over forbruket de første månedene av året. Og Frps gruppeleder Jan Blomseth antydet i siste kommunestyremøte at det kan ligge an til et merforbruk på 70-80 millioner kroner i år, dersom det ikke blir satt inn tiltak for å bremse de kommunale utgiftene.

Og igjen brukes det mer penger enn budsjettert i Tromsø i helse- og omsorgssektoren. Ansvarlig byråd er Frps Kristoffer Kanestrøm. Her renner pengene ut i forhold til vedtatt budsjett.

I tillegg er Tromsø kommune rammet av en skattesvikt. Det ser ikke bra ut for en allianse som gikk til valg for fire år siden med løftet om å få økonomisk kontroll og ta ansvar. Resultatet etter fire år er en økning i gjelda, og tomme fonds.

Nå er det ikke bare Tromsø som har problemer. Men Tromsø er den kommunen der Frp her i fylket har mest makt og innflytelse. Partiet har to byråder, de har også varaordføreren.

Frp Troms

En fornøyd delegasjon fra Troms etter landsmøtet 2015

Foto: Geir Egil Skog / Privat

Tromsø-ja til flyktninger

Landsmøtet sa et klart nei til at Norge skal ta imot 10 000 syriske flyktninger. Men i Tromsø har et flertall sagt ja til å ta imot 140 syriske flyktninger i år og neste år. Dette vedtaket må byrådet håndtere, i en tid der også flyktningtjenesten i kommunen er under gransking. Et dilemma for Frp? Politikk var kanskje enklere når partiet var i opposisjon.

Per Sandberg og Siv Jensen

Siv Jensen og Per Sandberg sa nei til flyktninger, men Tromsø har sagt ja.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ingen Frp-ordførere

I forrige valgperiode hadde Frp to ordførere i Troms; brødrene Hans og John Karlsen i henholdsvis Lyngen og Nordreisa. Frp i Nordreisa fikk ved valget i 2007 ei oppslutning på utrolige 49,3 prosent. John Karlsen var nærmest utropt til å være «Solkongen» i Frp i nord. Men det fortapte seg fort. Økonomien i Nordreisa var svært dårlig, og John Karlsen og Frp stemte for å innføre eiendomsskatt, mot stemmene til Ap, SV og Senterpartiet. De straffet seg ved valget for fire år siden.

Sentrale tillitsvalgte i Frp raste mot Karlsen, og mente han burde bli ekskludert. Men seinere har jo Frp i Bergen gått inn for å innføre eiendomsskatt. Prinsipper står for fall.

Brakvalg i Harstad

Ved valget for fire år siden gjorde Frp i Harstad et brakvalg, med et oppslutning på 33 prosent. Det skyldes opprør mot bompenger. Men Frp ble politisk isolert ved at Høyre inngikk et samarbeid med blant andre Arbeiderpartiet. Ved valget i høst blir det i Harstad trolig mer normaliserte tilstander ved at Frp og Høyre har søkt sammen igjen.

Et stort usikkerhetsmoment er fylkestingsvalget i Troms. Frp vil jo fjerne dette forvaltningsnivået, men John Karlsen går med liv og lyst inn for å kjempe for posisjoner som partiets førstekandidat. Men hvem skal han eventuelt samarbeide med? Og er konfliktene internt i Troms Frp blitt borte etter oppgjøret rundt Per Sandberg og Tromsø-miljøet for halvannet år siden? Lenvik Frp har i alle fall hatt frafall blant sine egne.

Tilbakegang

Da Frp kom i regjering var det store forventninger blant deres velgere. Men mange er skuffet. Antall medlemmer har blitt redusert. Det vil ikke lenger betale sin kontingent. Mange har tapt troen. Meningsmålingene har vært elendige, selv om de siste målingene viser en oppgang for partiet.

Nå skal Frp ut i en tøff valgkamp der de må forsvare hva som er gjort? og som ikke er blitt gjort. Landsmøtet har gitt inspirasjon og pågangsmot. Men hverdagen kan bli tøff. Det holder neppe at stortingsflertallet om få dager vil åpne for mer snøskuterkjøring. En viktig kampsak for Frp.

Vi får se om dette er nok til å gjøre et bra kommunevalg i Troms. For nå har Frp ingen andre å skylde på.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark