Hopp til innhold

– Kvinner tar mindre risiko på fjellet enn menn

Tallene er tydelige: 26 av de 29 ski- og brettkjørerne som har omkommet i skred de siste årene er menn. – Det er fordi menn tar større risiko, mener ekspertene.

Sofie Haukland Karlsen

Sofie Haukland Karlsen på tur på Kattfjordeidet utenfor Tromsø.

Foto: Thomas Heisig / Norwegian Mountains

Kjetil Brattlien

Kjetil Brattlien i NGI mener menn tar større risiko enn kvinner på fjellet.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Menn har en mye større vilje til å ta risiko på fjellet. De drar oftere på tur i farlig terreng, og bruser kanskje oftere med fjærene i bratt og farlig terreng enn kvinner, sier Kjetil Brattlien, senioringeniør på naturfare, snø- og steinskred i NGI.

Tallene deres er tydelige. Fra og med vinteren i 2009/2010 har 29 ski- og snøbrettkjørere omkommet i snøskred her til lands. 26 av dem var menn.

– Selvfølgelig har det litt å si at det er flere menn enn kvinner som går på topptur, men skeivfordelingen i dødstallene skyldes ikke det alene, sier Brattlien.

Stor flertall omkomne menn

Sesong

Antall omkomne ski-/snøbrettkjørere

Menn

Kvinner

2009/2010

5

4

1

2010/2011

7

6

1

2011/2012

7

7

2012/2013

4

3

1

2013/2014

6

6

2014/2015

Ingen

Totalt

29

26

3

Kilde: NGI

Skredkurs for damer

Thomas Heisig

Skiguide og skredkursholder, Thomas Heisig, tegner og forklarer hva du skal se etter når du er på tur.

Foto: Petter Strøm / NRK

I loftsetasjen på en kveldsstengt sportsbutikk i Tromsø sitter åtte damer. De er kledd i fargesprakene skiklær, omringet av ski og ryggsekker. De sitter lett henslengt i stolene sine, men øynene følger Thomas Heisig og det han skriver foran dem.

– Hva skal vi så se etter?

– Store snøkrystaller.

Tidliger på dagen var de på tur på Kattfjordeidet utenfor Tromsø. Området er et populært utfartssted for toppturentusiaster. Samtidig er det et svært skredutsatt område.

I slutten av mars i 2013 ble to menn tatt av skred i området. Den ene av dem omkom.

Nå lærer damene teori. Snølag, og flakskred. Hvordan skal de tolke naturen det når de er på tur.

– Det er viktig å vite hva man begir seg ut på når man skal på tur. Det er alltid en risiko for skred i fjellet, sier Sofie Haukland Karlsen.

Etter å ha kjørt mest på ski i alpinbakken, ønsker hun nå å utforske fjellene rundt byen.

Bård Henning Midtbøen i Norsk folkehjelps skredgruppe i Rauland viser frem det viktigste utstyret skiløpere må ha med seg på topptur.

Forskjellige ønsker med turen

Kursholder, Thomas Heisig i Norwegian Mountains, har jobbet med snøskred og som skiguide nesten hele livet. I tillegg har han jobbet som observatør i den nasjonale skredvarslingstjenesten Varsom.no.

I løpet av de neste to ukene skal Norwegian Mountains avholde tre fulle skredkurs for damer i Tromsø.

– Vi ønsker å gjøre dette fordi vi ser at mannsdominansen som var i toppturmiljøet tidligere, begynner å jevnes ut. Det er vanvittig mange damer som ferdes i fjellet, og jeg tror det er enklere for dem å melde seg på kurs som bare er for damer, sier han.

Jeg mener alle miljøer har godt av kvinner

Audun Hetland, psykologistipendiat

Lillian Heggelund har ikke stått så mye på ski fra før. Hun er godt fornøyd med det de har lært av Heisig så langt.

– Det er bare greit at det kun er damer på kurset. Mannfolka pleier å være litt mer brysk, så det er fint å være på kurs som er litt på samme nivå som en selv, sier hun.

Skredkurs

Sofie Haukland Karlsen (t.v.) og Lillian Heggelund.

Foto: Thomas Heisig

Heggelund og Karlsen reagerer når de får høre forholdet mellom menn og kvinner blant de som har omkommet i snøskred de siste vintrene.

– 26 mot 3 er jo en stor forskjell. Jeg tror det først og fremst skyldes at det er flere menn enn kvinner som ferdes i fjellet. Samtidig tror jeg menn søker mer utfordringer enn det vi damer gjør, sier Karlsen.

Annt mål med turen

– Mitt inntrykk er at menn og kvinner gjerne har forskjellige ønsker for turen når de skal ut i fjellet. Menn er ofte opptatt av å kjøre brattest og fortest mulig, mens kvinnene er ute etter en fin opplevelse. Så jeg tror damene tar mindre risiko et mannfolkene, sier skiguiden Thomas Heisig.

– I tillegg tror jeg damene er mer klar over sine skitekniske begrensninger. Dersom de ikke føler seg dyktig nok på ski til å kjøre ei spesiell linje, så gjør de ikke det. Slik tenker ikke alle menn.

For Lillian Heggelund og Sofie Haukeland Karlsen er nettopp opplevelsen av å komme seg ut på tur det viktigste når de skal på fjellet.

– For meg er det ikke viktig hvor bratt det er eller hvor fort jeg kjører. For meg er det viktigst å komme seg på tur, og å være aktiv, sier hun.

Skiløperen som ble tatt av det 500 meter brede skredet ved Riksgränsen i går, klarte seg på mirakuløst vis uten skader.

– Kvinner er smartere

Audun Hetland

Audun Hetland forsker blant annet på motivasjon og ekstremsport.

Foto: Privat

Audun Hetland er stipendiat i psykologi ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. Han forsker blant annet på emosjoner og motivasjon, og ekstremsport.

Hetland tror ikke menn er tøffere enn damer sånn i bunn og grunn.

– Jeg tror heller det er en kulturell greie. Vi mannfolk har kanskje lettere for å skulle tøffe oss. Særlig gjelder det i miljøer der det er et overtall av menn, sier han.

– Jeg tror rett og slett kvinner er smartere når det kommer til risikovurderinger.

Både Kjetil Brattlien i NGI og Thomas Heisig mener det kjempefint at kvinner viser økende interesse for skredkurs. Sistnevnte tror kvinner med skredkunnskap kan få mannfolkene til å ta sikrere valg på tur.

– Vi ser ofte at i et følge med både menn og kvinner, er det mannfolkene som bestemmer hvor de skal kjøre, sier han.

– Etter et skredkurs er damene mer kapable til å kunne komme med egne vurderinger. I tillegg kan de dra på tur med venninnene sine, uten å måtte ha med seg en mann med skredkurs i sekken.

Også Audun Hetland ved UiT tror flere damer i toppturmiljøet kan ha positiv effekt.

– Ser vi på bilkjøring, så har jo cirka like mange gutter som jenter førerkort. Likevel utgjør menn under 20 år en av de største risikogruppene i trafikken. Så det er ikke sikkert det vil få en innvirkning med flere jenter i toppturmiljøene, men det er jo lov å håpe. Blir det for stort overtall av menn i alle miljøer, blir fort testosteronnivået for høyt, så jeg mener alle miljøer har godt av kvinner, sier han.