Hopp til innhold

Ingen oljefelt er lønnsomme i Barentshavet

Dagens oljepris på rundt 50 dollar fatet gjør at ingen av olje- og gassfeltene i Barentshavet er lønnsomme. Analytikere har anslått at utbygginger i området krever minst 60 dollar fatet.

Oljefunn i Nordsjøen

Barentshavet ligger ikke an til å bli det nye Nordsjøen slik situasjonen er nå mener analytikere. Med en oljepris under 60 dollar fatet er det ikke lønnsomt å bygge ut noen av de store funnene som er gjort hittil.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Et tilbakeslag, sier direktør i Petro Arctic Kjell Giæver til Teknisk ukeblad.

Tidligere i høst kom Rystad Energy med en rapport som slår fast at man er avhengig av en oljepris på minimum 60 dollar fatet for at prosjektene i Barentshavet skal være lønnsomme.

Fortsatt optimistisk

Dermed er ingen av storfunnene Goliat, Johan Castberg, Alta/Gotha eller Wisting lønnsomme med dagens oljepris. Onsdag falt oljeprisen for første gang siden 2009 under 50 dollar fatet. Dette har fått flere analytikere og banker til å spå dårlige tider for oljeindustrien.

Til tross for dette er Petro Arctic-direktør Giæver optimistisk når han ser inn i fremtiden.

– Vi velger å ha en mer langsiktig tilnærming til saken. Vi føler oss rimelig trygge på oljeprisen skal opp på 80 dollar fatet igjen, sier Giæver til Teknisk ukeblad og viser til at han mener mange analytikere har sagt prisen skal opp på et slikt nivå igjen.

– På det nivået mener vi Barentshavet er konkurranskedyktig, sier Giæver.

Statoil lar seg ikke påvirke

I likhet med Petro Arctic har Statoil et langsiktig perspektiv i Barentshavet, og de lave oljeprisene man ser nå påvirker ikke deres aktivitet foreløpig.

– Vi har ikke gjort noen nye vurderinger i forbindelse med Barentshavet nå. Det er fortsatt et pioneer-området hvor vi må drive mye mer leting for å utvikle ressursene, sier pressekontakt i Statoil Morten Eek til NRK.

Statoil har hittil vært operatør eller partner i nesten samtlige av de rundt hundre oljeboringene i Barentshavet. Statoil vil ikke gå ut med noen estimater for hvilke oljeprisnivå de finner akseptabelt.

– Vi vil fortsette å utvikle modne og nye felt, med høyest mulig verdiskapning for oss som selskap og den norske stat som mål. Men vi vil ikke gå ut med hvilke priser vi trenger, det avhenger av mange ting, sier Morten Eek.

Usikkerhet på russisk side

Tirsdag ble det klart at den lave oljeprisen allerede gir seg utslag i mindre investeringer på russisk side. Rosneft har lagt planer om en stor base rett nord for Murmansk på is i minst tre år.

Samtidig har russiske myndigheter gjort 150 milliarder rubler tilgjengelig for det gigantiske gassprosjetket på Jamal i Sibir for å sikre fortsatt aktivitet der.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark