Hopp til innhold

Så mye snø inne i husene at rivingen kan bli utfordrende

To av husene som ble tatt av snøskredet i Longyearbyen før jul har blitt fjernet, men det blir utfordringer med de neste husene som skal vekk.

Skredområdet i Longyearbyen

Selskapet LNS Spitsbergen er i gang med rivingen av de ikoniske spisshusene som ble ødelagt i skredet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Med de to første husene gikk det veldig greit. Det ene var ubebodd og i det andre var de fleste personlige gjenstandene fjernet, så det var en ren rivingsjobb. Kun litt demontering av farlig avfall som også gikk helt greit, sier administrerende direktør Frank Jakobsen i entreprenørselskapet LNS på Svalbard.

Frank Robert Jakobsen

Frank Jakobsen i LNS sier at det blir en kartlegging og risikovurdering før de kan sende folk inn i husene.

Foto: Privat

Det voldsomme snøskredet i Longyearbyen 19. desember i fjor førte til at elleve hus ble totalskadd og flere hus flyttet. To personer døde i skredet.

Tidlig i februar i år startet selskapet LNS Spitsbergen rivingen av de ikoniske spisshusene som ble ødelagt på vegne av forsikringsselskapene. Et hus var da allerede fjernet fordi det sperret for en vei.

Må gjøre en risikovurdering

Selv om arbeidet gikk greit med de to første husene, sier Jakobsen at det blir utfordringer med de neste husene som skal vekk.

– Mange av husene er veldig belastet. De står skjevt, vegger er borte og det er til dels mye snø inne i husene. Det blir en ordentlig kartlegging og risikovurdering før vi i det hele tatt kan sende folk inn, forteller Frank Jakobsen til NRK.

Mange mistet en del personlige ting, og LNS vil forsøke å ordne tilgang slik at de berørte får anledning til å gå gjennom sakene før husene blir revet.

– Men det er mulig at enkelte av dem må rives uten at vi kommer oss inn for å få gjort noe.

Dronebilde fra raset i Longyearbyen

Et dronebilde tatt av spisshusene på Svalbard.

Foto: Arve Johnsen, Jørn Hansen / Sysselmannen på Svalbard

Regner med å være ferdig om et par uker

Et 450 meter langt gjerde er satt opp langs området som er sperret inn. Longyearbyen lokalstyre ber på sine hjemmesider om at folk må respektere inngjerdingen.

Entreprenøren regner med å bruke om lag to dager per hus. Når byggene er fjernet, skal delene fraktes med avfallsmottak til Troms.

– Vi tror vi er ferdige om et par uker fra nå, sier Frank Jakobsen, administrerende direktør i LNS.

Snøskredet som gikk fra Sukkertoppen lørdag 19. desember klokka 10.20 var 200 meter bredt, og rundt 5.000 tonn snø løsnet fra fjellsiden.

To mennesker, 42 år gamle Atle Husby og 2 år gamle Nikoline Røkenes døde i skredet.