Hopp til innhold

Her flyttes fangsthytta på tre minutter

Forberedelsene har tatt et år, men det tok bare minutter å flytte Hilmair Nøis sin kjente fangststasjon på Svalbard.

flytting av Fredheim

Det var LNS Spitsbergen som sto for flyttingen av fangsthytta Fredheim.

Foto: Tone Hertzberg / Sysselmannen

– Det er veldig uvanlig å flytte fredede bygninger, men siden Fredheim var truet av jorderosjon vurderte vi at den var så viktig å ta vare på at vi ville gjøre det, sier kulturminnerådgiver hos Sysselmannen på Svalbard, Hans Olav Stegarud.

Fangststasjonen «Villa Fredheim» var i ferd med å bli vasket på sjøen, og sto bare få meter fra strandkanten. 10. april ble den karakteristiske hytta flyttet.

Se video av flyttingen:

Fangststasjonen Fredheim flyttes

Video: Jonas Moen/LNS Spitsbergen

37 vintre på fangst

Hilmar Nøis ved fangsthytte

Hilmar Nøis overvintret 37 ganger på Svalbard, og er en av svært få fangstmenn som har hatt med familien på fangst.

Foto: Storløkken, Aage / NTB scanpix

I over 20 vintre overvintret Nøis i fangststasjonen «Villa Fredheim» han selv bygget på i Sassendalen på Svalbard. Nøis hadde til sammen 37 opphold på Svalbard, og er en kjent skikkelse i Svalbardhistorien.

– Villa Fredheim er viktig å ta vare på av flere årsaker. Til å være en fangststasjon er det blant annet ganske spesiell. Den ligner mer på et byhus enn en fangsthytte, med fire rom i første etasje og en loftsetasje som ble brukt til proviantlager, sier Stegarud.

avstiving Fredheim

Fredheim ble avstivet med flere stag innvendig før flytting.

Foto: Tone Hertzberg / Sysselmannen

Han viser også til at Villa Fredheim i mange år har vært brukt som tjenestehytte og har stor bruksverdi. I jula pleier hytta å loddes ut til fastboende på Svalbard, og Sysselmannen pleier å organisere åpent hus på Fredheim hvert år.

Startet flytting i fjor

Forberedelsene med å flytte hytta begynte allerede våren 2014. Innvendig gulv og hyttas ovner ble tatt ut, og tilstanden til bygget ble vurdert.

Så ble det satt inn stag for å stive av hytta, før hele hytta ble jekket opp og satt på en stålslede med en «skitupp» i hver ende.

I løpet av få minutter ble hele fangsthytta dratt 50–60 meter bort fra vannkanten med en beltevogn. Også nødbua ved hytta ble flyttet.

Sveising under Fredheim

Stålfundamentet under Fredheim kommer på plass.

Foto: Tone Hertzberg / Sysselmannen

Vellykket flytting

– Flyttinga gikk veldig greit, og hytta blir stående på stålfundamentet. dermed kan den flyttes igjen i framtiden om erosjonen fortsetter, sier Stegarud.

Han forteller at Sysselmannen skal bruke sommeren til å sette hytta i stand igjen og at den vil være i bruk fra vinteren.

– Vi håper den kan brukes mest mulig, for det er en god måte å tenke vern på, så lenge det blir gjort på bygningens premisser, sier Stegarud.

Villa Fredheim

«Villa Fredheim» ligger ved utløpet av Sassendalen, ikke langt fra Longyearbyen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark