Hopp til innhold

Frykter at LSD er tilbake – og ungdommen aner ikke konsekvensene

Politiet i Tromsø hører stadig flere historier om ungdom som ruser seg på syre, en rus som kan vare i over et halvt døgn. Nå ber de ungdom og foreldre være oppmerksomme.

Anita Hermansen

Anita Hermandsen i politiet er bekymret for en antatt økning av syntetisk narkotika.

Foto: Dan Henrik Klausen

– Ungdommene snakker om såkalte LSD-lapper som er i rotasjon i byen, sier leder for U18-enheten hos politiet i Tromsø, Anita Hermandsen, til NRK.

– Både ungdom og foreldre må være klar over at dette nå er i rotasjon, og være oppmerksomme på det, blant annet i forbindelse med russetiden.

Lappene hun snakker om er på størrelse med et frimerke, og er dynket i syntetisk narkotika. Når du spiser en slik lapp kan du få en langvarig rus.

– Speiselt ut fra den tiden vi går inn i nå, er vi bekymret for at ungdom på fest blir tilbudt en sånn lapp, så tenker de ikke over hvor sterkt det er, spiser den, og får en rus de ikke aner konsekvensene eller opplevelsen av, sier Hermandsen.

Foreløpig kan hun ikke si noe om omfanget av bruken, ettersom politiet foreløpig ikke har opprettet noen narkotikasaker på akkurat disse rusmidlene. Men i samtaler med ungdom i byen hører hun ofte om andre ungdom som har brukt slike lapper.

– I tillegg hører vi om ungdom som ruser seg på syre i flytende form, som de gjerne blander i drikken sin, forteller Hermandsen.

Nøyaktig hvilke stoffer som er i disse lappene og i væsken har ikke politiet helt oversikt over. De har ennå ikke fått analysert prøver. Men Hermandsen er bekymret.

– Syntetisk narkotika er som regel sammensetninger du ikke aner konsekvensene av. Rusen kan vare i 12 til 18 timer. LSD forsvant fra byen for mange år siden. Dersom det er tilbake nå, er jeg ikke sikker på om dagens ungdom er klar over hva det kan gjøre med deg, sier Anita Hermandsen.

Politiet samarbeider med Sosialmedisinsk senter i kommunen. Også de er bekymret.

– Mange av disse lappene kan se uskyldige ut. Får du tilbud hos en kamerat som du ikke tenker har et rusproblem og tenker at det er uskyldig, kan bli en farlig opplevelse, sier helsesøster Bente Emaus Pedersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark