Hopp til innhold

Skulle undersøke atomavfall - stoppet av Nordflåten

Norske forskere ble stoppet av Nordflåten da de skulle undersøke radioaktivt avfall nært norskegrensa.

Andrejev-bukta

Den nedlagte marinebasen er lagringsplass for radioaktivt avfall, bare fem mil fra norskegrensa.

Foto: Morten Ruud / NRK

Det var i august i fjor at forskere fra Akvaplan Niva var ute for å ta prøver langs kysten av Kolahalvøya, for å se om det finnes radioaktiv forurensing i sjøen nær den norske grensa.

Ett av stedene forskerne skulle ta prøver var i Andrejevabukta. Her ligger det en nedlagt marinebase hvor store mengder kjernebrensel og radioaktivt avfall har blitt midlertidig lagret på land.

Forskerne ville undersøke om det har vært utsig fra dette avfallet og ut i sjøen. Den nedlagte basen ligger bare fem mil fra Norge.

– Det er veldig viktig å få kartlagt miljøstatusen i fjorden utenfor Andrejeva og videre utover mot Barentshavet, spesielt med tanke på radioaktivitet, sier Rune Rautio i Akvaplan NIVA.

Forskerne var ute på oppdrag fra Statens strålevern, men de fikk ikke komme inn til selve anlegget. Den russiske nordflåten stoppet dem på veien, og Rautio og kollegene fikk dermed ikke tatt prøvene.

Rautio sier at det ikke er første gang han har hørt om at Nordflåten har nektet utlendinger adgang til området, til stross for at Akvaplan Niva hadde fått tillatelse fra Moskva til å gå inn til Andrejeva og ta prøver.

– Vi vet jo at slikt har skjedd før, og jeg tror ikke det betyr at Nordflåten nødvendigvis har noe å skjule, sier han.

Nå håper Akvaplan Niva at de får ja fra Nordflåten på den nye søknaden de har inne om å få ta prøver i Andrejevabukta til sommeren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark