Hopp til innhold

Flere års fengsel for hovedmann i kraftskandalen

Boris Benulic er dømt til fengsel i tre år og seks måneder. Den tidligere toppsjefen var tiltalt for grov regnskapssvindel samt grov utroskap overfor Kraft & Kultur.

Boris Benulic

Boris Benulic utenfor rettslokalene i Södertørns tingrätt mens rettssaken pågikk.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Torsdag formiddag falt dommen mot tidligere administrerende direktør for Kraft & Kultur, Boris Benulic og tre tidligere ansatte i selskapet.

Den tidligere toppsjefen var tiltalt for grov regnskapssvindel for over halvannen milliard kroner samt grov utroskap overfor Kraft & Kultur. Aktor i saken krevde fem års fengsel for den svindeltiltalte ex-direktøren.

I tillegg til fengselsdom har Benulic fått forbud mot å drive næringsvirksomhet i fem år.

Benulic kommer imidlertid til å anke dommen. Det sier hans forsvarer, Hans Strandberg til NRK.

– Vi mener domstolen ikke har tatt hensyn til eller prøvd ut innvendingene våre i rettssaken, sier Strandberg. Han har torsdag formiddag ikke snakket med sin klient, men er sikker på at Boris Benulic er misfornøyd med dommen da han hadde håp om å bli frikjent.

To av de andre var tiltalt for medvirkning til grov svindel og regnskapssvindel, og én tredje var tiltalt for medvirkning til grov regnskapssvindel.

Pierre Sjöo og Jonas Lundberg ble dømt til bøter, samt betinget fengsel med en prøvetid på to år.

Helena Ridderstråle ble frikjent.

Spennende idé

Det var på begynnelsen av 2000-tallet at Nord-Norges største energiselskap Troms Kraft opprettet Kraft & Kultur i Sverige. Ideen var å selge kulturprodukter og økologiske produkter – i lag med fornybar strøm.

Boris Benulic ble ansatt til å lede selskapet. Han hadde bakgrunn som skribent i avis, TV-reporter og jobbet med markedsføring i blant annet Arbeidsmarkedsstyrelsen i Sverige.

Boblen sprakk

Kraft & Kultur ble en gedigen suksess fram til 2011. Flere hundre kommuner kjøpte strøm av selskapet, og omsetningen gikk til værs. Selskapet sponset kulturelle festivaler, seminarer og kunstutstillinger, og Festspillene i Bergen.

Allerede i 2004 fikk revisoren i Kraft & Kultur sterke mistanker om at noe var galt.

Regnskapstallene ble blåst opp, spesielt posten «Påløpne, men ikke fakturerte inntekter». Svaret fra Kraft & Kultur i Sverige var at inntektene skulle komme.

Troms Kraft

Troms Kraft har tapt milliarder på Kraft & Kultur-skandalen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

I november 2011 sender Troms Kraft ut en melding om at det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til datterselskapet i Sverige. Tapet er på rundt 1,7 milliarder kroner.

Snipp snapp snute ...

Det som så ut som et eventyr for Troms Kraft, holdt på å ødelegge Nord-Norges største energiselskap økonomisk. Eierne, Troms fylkeskommune og Tromsø kommune, fikk ikke lenger utbetalt utbytte.

Men en omfattende gransking til 30 millioner kroner, viste at kontrollrutinene i TK hadde sviktet. Rapporten avdekket manglende styring og kompetanse i bedriften. Styret i Troms Kraft gikk av. Selskapet på sin side har gått til søksmål mot revisoren.

7. april i år startet straffesaken mot fire tiltalte i Södertørns tingrätt utenfor Stockholm. Det var innkalt 20 vitner fra Norge til rettssaken mot den tidligere sjefen i Troms Krafts datterselskap i Sverige. De fleste personene som satt i ledelsen i Troms Kraft og i styret for Kraft&Kultur måtte møte i tingretten i Stockholm.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark