Hopp til innhold

Slik skal Norges farligste yrke bli mindre farlig

Fiskeryrket er sju ganger farligere enn offshorebransjen. Nå lanseres en ny informasjonsvideo som prøver å få ned den dystre statistikken.

Forlis

En fiskebåt forlist utenfor kysten.

Foto: Kystverket

Formannen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen

Leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Om alle disse sjøfolkene hadde omkommet på samme dag ville det vært en nasjonal tragedie som myndighetene hadde fått øynene opp for. Når en og en dør, er det familiene til de omkomne som sitter med problemene, sier leder av norsk fiskarlag, Reidar Nilsen til NRK.

Han synes det er tragisk at han har mistet så mange fiskerkolleger på havet.

De siste 20 årene har 275 norske fiskere dødd på havet, og yrket betegnes som Norges farligste. Fem ganger farligere enn jobber innen landbruket og sju ganger farligere enn offshorebransjen.

– Selv om dette er omtalt som landets farligste, er det altfor mange som dør. Nå prøver vi å gjøre noe med det, sier Nilsen.

Nå er en opplysningsfilm lagt ut på Sjøfartsdirektoratets sider. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har tro på at filmen kan gjøre en forskjell.

– Det handler om å sette fokus på den risikoen som er knyttet til fiskeryrket. Det er lett å bli beveget når man hører pårørende som har mistet sine nærmeste fortelle om det, sier Berg-Hansen.

Informasjonsfilmen «Trygt hjem» ligger på sidene til Sjøfartsdirektoratet.

I filmen vises flere reelle ulykkeshendelser på havet, og de pårørende og skadde forteller sin historie.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: Arild Pettersen / NRK

– På slutten kommer en gjennomgang av farlige situasjoner, og risikomoment. Da er det mulig å gjøre noe for egen sikkerhet, mener statsråden.

Alle fiskere skal få tilgang på filmen, og det vil gi en god effekt, tror underdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Yngve Folven Bergersen.

– Målet er at vi distribuerer det bredt gjennom fiskarlag og kystfiskarlag. Og ikke minst i egne portaler. Vi håper at fiskerlagene bruker den og at den kan bli en del av sikkerhetsopplæringa til fiskerne.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark