Hopp til innhold

Fredsheder for omstridt samarbeid med Russland

Norges Fredsråds fredsprofil i januar gikk til ordføreren i Sør-Varanger for hennes initiativ til at Norge hjelper Russland i søket etter et fly skutt ned under andre verdenskrig.

Cecilie Hansen

Cecilie Hansen ble av Norges Fredsråd kåret til månedens fredsprofil i Januar. Bakgrunnen er hennes, og kommunens initiativ til å hjelpe russiske myndigheter i saken om å søke etter et russisk krigsfly som ble skutt ned under andre verdenskrig.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Det er den uavhengige organisasjonen Norges Fredsråd som hvert måned i 2015 skal kåre en fredsprofil. I Januar falt valget på Sør-Varangers ordfører Cecilie Hansen (Ap).

– Først ble jeg overrasket, men er glad på vegne av hele Sør-Varangers befolkning som står bak denne uttalelsen som kommunestyret har gjort, og som jeg har videreformidlet, sier Cecilie Hansen.

Det er saken om Russlands forespørsel til Norge om å søke, og mulig heve, et russisk fly som ble skutt ned utenfor Berlevåg under andre verdenskrig som er bakgrunnen til fredsbemerkningen. Det var det norske forsvaret som mottok forespørselen fra den russiske ambassaden i 2014, men Forsvaret og regjeringen har avvist forespørselen på grunn av Ukraina-konflikten.

Initiativ til folk-til-folk samarbeid

Cecilie Hansen og kommunen har derimot ikke vært like avvisende til Russlands henvendelse.

– Jeg har flere ganger vært ganske aktiv til å uttale meg om sanksjonene. Vi har alltid hatt fokus på at folk-til-folk samarbeidet er nødt til å fungere, selv om storpolitikken raser over hodene våres. Jeg syntes det er bra at vi får en slik utmerkelse. Jeg sier vi, fordi jeg velger å dele dette her med hele kommunestyret og de aktive innbyggerne som har frontet denne saken. Det her gir oss oppmerksomhet i forhold til hva vi driver med i vår hverdag her oppe i nord, og hvilket forhold vi har til våre gode naboer i øst, sier Cecilie Hansen.

(Saken fortsetter under bildet)

Soviet torpedo-A-20G "​​Boston"

Et fly av denne type forsvant i havet ved Tanahorn 15. september 1944. Nå vil russerne ha norsk hjelp til å finne det og eventuelt heve det.

Foto: albumwar2.com

Pris for å ha to saker i hodet samtidig

For selv om også Hansen er enig i de vestlige sanksjonene mot Russland, har hun vært klar på at dette ikke skal ødelegge det sivile samarbeidet som finnes på tvers av grensen i nord.

At Cecilie Hansen og Sør-Varanger kommune har to tanker i hodet samtidig, er også en av grunnene til at fredsprofilen falt på Hansen i januar.

Cecilie Hansen tror nå fredsbemerkelsen kan være til hjelp for videre diskusjon om Norge skal hjelpe Russland.

– Nå har jo Liv Signe Navarsete(Sp) tatt denne saken opp i Stortingets spørretime, og det kan jo faktisk se ut som at man klarer å finne en løsning. Jeg tror jo at det arbeidet lokalt, gjør det lettere for de sentralt til å finne gode løsninger til å gå inn i dialog. Og at det er vi som holder nøkkelen til mange løsninger i tiden framover, sier ordføreren.

Tror engasjementer påvirker

I Stortingets spørretime sist onsdag svarte da fungerende forsvarssjef Torbjørn Røe Isaksen (H), at det kunne bli aktuelt for Norge å hjelpe Russland med søket etter flyet i framtiden. Cecilie Hansen tror initiativet og ståpå-viljen i Nord, samt fredsbemerkningen kan være med å bidra til det blir søkt etter det russiske krigsflyet.

– De signalene man har fått fra regjeringen er faktisk positiv, så jeg tror det at når jeg nå kan vise til at vi har fått en god nasjonal oppmerksomhet rundt vårt engasjement, kan vi få ekstra tilslutning til at vi får igjennom vårt ønske om at norske myndigheter får hevet flyet, sier Hansen.

Skal diskutere saken med Brende

Denne uken arrangeres konferansen Barents Spektakel i Kirkenes. Der stiller utenriksminister Børge Brende. Cecilie Hansen skal ha et arbeidsmøte men han, og vil der ta opp saken.

– Meldinga mi vil være at vi kanskje kan løse denne saken på lokalt og regionalt nivå. Og at vi mer enn gjerne bistår myndighetene til å finne de beste løsningene, og vi har et sterkt og varmt nettverk i nord. Det tror jeg de lenger sør i landet også kan nyte godt ut av, sier Cecilie Hansen.

Også russiske myndigheter stiller på konferansen i Kirkenes, men norske myndigheter vil ikke stille til debatt.