Hopp til innhold

Fare for nye skred på Svalbard: – Håper det roer seg snart

Rekordvarmen på Svalbard fører til fare for sørpeskred. Sysselmannen har derfor besluttet å stenge Perleporten sentralt i Longyearbyen.

Snøskred i Longyearbyen

Samfunnet i Longyearbyen har vært preget av uro og ustabilt vær siden det store snøskredet som gikk 19. desember.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Snøskuterløypa like ved er også stengt, og overtredelse av ferdselsforbudet kan straffes, melder Sysselmannen på sine hjemmesider.

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at de er ekstra forsiktige for å skape trygghet for folk.

– Det har vært mye ekstremt vær oppe. Fra snø og vind med 18 minusgrader til at vi nå har 7 plussgrader og tidvis mye regn. Vi har erfaring med at denne type vær tidligere har utløst skred, sier Askholt til NRK.

Sysselmannen ønsker derfor å gi eksperter fra NVE som er i Longyearbyen anledning til å følge utviklingen i fred og ro nå mens de har mildvær.

Sysselmann Kjerstin Askholt

Sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt håper situasjonen i Longyearbyen normaliserer seg snart.

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

– Skredfaren er moderat, men vi er inne i en periode med ustabilt vær. På sikt når kulden kommer tilbake vil fjellsiden stabilisere seg, men akkurat nå er det ustabilt, forteller Kjerstin Askholt.

– Mye som kommer akkurat nå

Folk i Longyearbyen er vant til sørpeskred, men da mest på våren.

– Det har skjedd tidligere på denne tiden av året også, men det er uvanlig. Og fordi det er har vært veldig spesielle værforhold er vi ekstra forsiktige nå.

Askholt sier at den ekstreme situasjonen som har vært siden det 19. desember gikk et skred fra fjellet Sukkertoppen som to menneskeliv, bare fortsetter.

– Det er mye som kommer akkurat nå. Vi håper det snart stabiliserer seg. Det hadde vært godt, sier hun som knapt hadde tiltrådt stillingen som sysselmann da katastrofen skjedde.

– Flott med besøk av dronningen

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at de gjør alt de kan for å følge utviklingen og at de kjører en forsiktighetslinje.

– Noen synes kanskje vi er vel forsiktige, men slik gjør vi det nå. For å skape mest mulig trygghet, er vi ekstra forsiktige. Været kontrollerer vi ikke, men vi følger med så godt vi kan, sier hun som forteller at Sysselmannen har et godt samarbeid med NVE og lokalstyret.

Onsdag kom nyheten om at dronning Sonja reiser til Svalbard i januar sammen med justisminister Anders Anundsen, for å se skadene etter snøskredet som gikk før jul med egne øyne.

– Jeg synes det er veldig flott og jeg tror det betyr mye for folk at dronningen kommer hit for å vise omsorg for lokalsamfunnet.

Mange personer er fortsatt evakuerte etter snøskredet, og ny vurdering av ferdselsforbudssonen vil gjøres først 3. januar på grunn av værprognosene, melder Sysselmannen.

Ødelagte hus på Svalbard

Det ble store ødeleggelser etter snøskredet som tok to menneskeliv tidligere i desember.

Foto: Helge Carlsen / NRK