Hopp til innhold

170 personer evakuert - Frykter nytt skred

Natt til søndag ble flere hus i Longyearbyen vekket og evakuert som følge av stor snøskredfare og dårlig vær.

Longyearbyen ras

– Det ligger hus, biler og vrakgods over alt, og husene står ikke der de sto, sier skredekspert Kjetil Brattlien i NGI.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Sysselmannen evakuerte i natt flere hus i området der skredet gikk lørdag, forteller skredekspert i Norges Geotekniske Institutt (NGI), Kjetil Brattlien.

Skredekspertene som ankom øya lørdag kveld anbefalte på bakgrunn av dårlig vær, byger og vind å evakuere ytterligere. Allerede var omtrent 120 personer evakuert lørdag kveld.

Natt til søndag gikk sysselmannen fra dør til dør og evakuerte beboerne. Nå er samtlige boliger mellom Sukkertoppen og Hilmar Rekstens vei evakuert, totalt 180 personer, skriver Sysselmannen.

Kjetil Brattlien

Skredekspert i NGI, Kjetil Brattlien, sier det er et voldsomt kraftig skred som har gått fra Sukkertoppen i Longyearbyen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Så lenge vi ikke føler oss trygge på at det ikke går et skred, velger vi å evakuere bebyggelsen inntil vi kjenner situasjonen bedre. Vi venter på at været er på vår side og stabiliserer forholdene, sier Brattlien.

– Vi vil være sikre på at alle skal føle seg trygge.

– Voldsomt kraftig skred

Han og kollegene har jobbet natten gjennom, blant annet for å kartlegge raset som har gått. Han forteller at skredet som gikk over de ti husene klassifiseres som et stort snøskred, som har gått overraskende langt.

– Det har gått til en utløpsvinkel på 14 grader, noe som er svært, svært uvanlig langt utløp. Det har gjort stort skade, og som har blitt både større enn man hadde tenkt og lengre enn man trodde det kunne gå, sier skredeksperten.

Det er litt absurd. Det ligger hus, biler og vrakgods over alt, og husene står ikke der de sto. De har krasjet inn i husrekka på nedsiden. Det har vært et voldsomt kraftig skred, sier Brattlien.

I løpet av søndagen skal skredekspertene fra NGI ut i terrenget og undersøke snøens lagdeling og stabilitet. Da vil de også få større oversikt over hvor snøen har lagt seg.

Tar opp søket med hunder

Sysselmann Kjerstin Askholt

Sysselmann Kjerstin Askholt sier det er en tung tid for Longyearbyen.

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

Sysselmannen forteller at de evakuerte er innkvartert på ulike steder i Longyearbyen. Det er ikke klart når de vil kunne vende tilbake til hjemmene sine.

En person er bekreftet omkommet etter skredet fra Sukkertoppen lørdag morgen og det er ett barn som ligger livstruende skadd på sykehuset i Tromsø.

Søndag morgen vil lavinehunder ta opp søket i skredområdet, men sysselmannen opplyser at de ikke har noen grunn til å tro at det fortsatt er noen som er begravet i snømassene.

– Dette er en tung tid for Longyearbyen. Mange er sterkt berørt av denne ulykken, og noen har mistet en av sine nærmeste. Samtidig har det vært en formidabel innsats fra hele lokalsamfunnet. Uten den store innsatsen fra de mange frivillige, kunne ulykken fått et enda verre utfall, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark