Hopp til innhold

– Det blir som å ta på seg bind for øynene og gå ut på E6

Mads Gilbert mener skredsøkere og annet sikkerhetsutstyr gir fjellturistene en falsk trygghet.

Selv om det er full beredskap før påsken ved Universitetssykehuset Nord-Norge, ber redningsmannskapene folk om å passe på seg selv.

Selv om beredskepen er god, bør folk passe på seg selv mener overlege Mads Gilbert.

– Hadde vi på få år hatt ni dødsulykker innen for eksempel paragliding, vindsurfing eller fridykking, ville det blitt satt inn tiltak. Jeg etterlyser nok en litt mer bevisst informasjonskampanje fra norske myndigheter, for nå begynner dette å bli et alvorlig helseproblem, sier klinikkoverlege Mads Gilbert ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Søndag gikk det nok et snøskred som krevde et menneskeliv. Ved Lunheim i Tromsø ble en mann i 30-årene tatt av et massivt snøskred, og ble kort tid etter bekreftet omkommet.

(Artikkelen fortsetter under)

Rednigsarbeid ved skredet i Kroken

Redningsmannskapene arbeidet søndag i skredområdet.

Foto: Simen Follesø Røiseland

– Må skjønne at fjellet er livsfarlig

Nå etterlyser Mads Gilbert en mer bevisst holdning blant alle som ferdes i fjellet.

– Nå må folk skjønne at fjellet er livsfarlig. Det gjelder både skuterkjørere, familier på tur og brattkjørere. Jeg tror mange turgåere overvurderer vår evne til å hjelpe dem, og undervurderer brutaliteten i snøskredene.

For kreftene i et snøskred er brutale.

– Det er jo to måter man omkommer i snøskred. Om man begraves, er snøen så tung og sammenpresset at det er som å begraves i våt betong. Den andre måten er at man blir tatt av skredet, for så å bli knust mot skogen eller steiner, sier Gilbert.

Ekstreme krefter

– Selv om vi er det i løpet av få minutter, står ofte livet ikke til å redde. Kreftene i skredene er så ekstreme at menneskelige organismer sjelden kan stå imot de ødeleggende kreftene.

De siste årenes snøskredstatistikk er dyster i Troms. Siden 2009 har 19 personer omkommet i snøskred, av disse har hele ni omkommet i skred i Tromsø kommune.

(Artikkelen fortsetter under)

Snøskred på Lunheim

– Folk overvurderer hjelpa de kan få, mener Mads Gilbert. Her er hjelpemannskapene på plass ved Lunheim etter snøskredet søndag.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

– Som å gå på E6 med bind for øynene

– Flere som går i fjellet bruker skredsøker, skredsekk og annet sikkerhetsutstyr. Kan det gi en falsk trygghet?

– Jeg er jo absolutt tilhenger av kunnskap, og jeg tror kunnskapen er på et høyt nivå for en del av dem som blir tatt av skred. Men kunnskap og sikkerhetsutstyr kan skape en illusjon av sikkerhet. Det blir litt som å ta på seg bind for øynene og gå ut på E6. Tilfeldigvis overlever du, og kan si at nå har du virkelig gjort en god vurdering.

Frykter påskeskred

Skredfaren er stedvis svært stor i Troms, og Gilbert frykter det vil gå flere skred i påsken.

– Fjellene er farlige, fjellsidene er bratte, og skredene går. Det er vanskelig å forutse dem, det eneste man kan forutsi er at sjansen for skred er stor om man går i bratt terreng. Det viktigste man kan gjøre, er å gjøre god planlegging og respektere varslene, oppfordrer Gilbert.