Hopp til innhold

Elevene kan få over to timer lang skolevei

Porsanger kommune må spare 18 millioner kroner, og vil legge ned skolen i Børselv fra nyttår. – En forferdelig julegave å få, sier foreldrene.

Børselv skole

Porsanger kommune skal spare 18 millioner neste år. Dermed kan skolen i Børselv bli lagt ned, men det forslaget møter motstand hos foreldrene i bygda.

Foto: Jan Harald Tomassen

I går møttes foreldre og politikere til diskusjon om en eventuell nedleggelse av skolen i Børselv. Blir skoletilbudet i Børselv kuttet, må elevene pendle til Alta for å få undervisning. Det kan bety at elevene må belage seg på en skolevei på over en time – en vei.

– Det viktigste for oss er at vi får beholde våre små samfunn, og at vi får fortsette å bo der vi vil bo, og at ungene våre kan vokse opp i vårt trygge miljø som vi har skapt. Det er noe som vil bli revet bort fra oss, den dagen det skulle bli nedlagt, sier Børre Bjørkli Olsen som er en av de foresatte.

Les også: Grunnlovsfeiring med sterk bismak - NRK Sápmi

Store konsekvenser for elevene

Ettersom Porsanger kommune må spare 18 millioner kroner, er både skolen i Børselv og Billefjord truet av nedleggelse. I Børselv bor det rundt 250 innbyggere og det har vært skole her i mer enn 50 år. På det meste har elevtallet vært på godt over hundre, men nå er den nede i kun 18. Og en skolenedleggelse har vært oppe til diskusjon en rekke ganger de siste årene.

(saken fortsetter under video)

Risikerer 42 kilometer lang skolevei

Innslag sendt på NRK Nordnytt

Om det blir aktuelt og legge ned skolen denne gangen, kan det skje allerede ved nyttår. Det mener Børre Bjørkli Olsen kan få konsekvenser for elevenes avgangseksamen.

– De som er avgangselever, det vil si åtte stykker totalt, vil komme inn under en helt annen lærerplan når de må inn til Alta. Mulighetene deres til å få en god avgangseksamen vil synke betraktelig. Og utfordringene tør enn ikke å tenke på, det kan ødelegge det første videregående skoleåret. De vil få en pendlertid på langt over en time hver vei. Det er bortimot en og en halv time, sier han.

(saken fortsetter under bildet)

Foreldre i Børselv

De foresatte er bekymret for konsekvensene av en skolenedleggelse i Børselv. På bildet (f.v.) er Børre Bjørkli Olsen, Ronny Salomonsen, Stig Børre Johansen, Denise Cakir, Ivan Jonas og Marit Hesjevoll.

Foto: Jan Harald Tomassen

Les også: Ingenting å spare på nedleggelse i Billefjord og Børselv, viser rapport - NRK Sápmi - NRK
Les også: Fakkeltog mot skolenedleggelser - NRK Sápmi - NRK

Lang pendlevei

At elevene kan bli nødt til å pendle til skolen i Alta, som ligger 42 kilomter unna, er ingen av de foresatte positive til.

– Barneombudet har satt opp tre kvarters pendling som maksimum, og selv om også dem syntes det er høyt er det akseptabelt. Sånn som veiene er med svinger, og vinterforhold er det risikabelt å sende ungene, og det er ikke mange som vil sende

Børre Bjørkli Olsen

Børre Bjørkli Olsen mener de foresatte skal kjempe alt de har, for å beholde skolen i bygda.

Foto: Jan Harald Tomassen

ungene, fordi foreldrene pendler selv også, så vil de ikke utsette ungene sine for det samme, sier Bjørkli Olsen.

– Vi har fått anbefalt dette i fra direktoratet når det gjelder reisetid for elevene, og man må huske på at det er tiden man er i bussen og ikke distansen, for vi har allerede bussruter som er opp mot en time i Lakselv, sier Jonas Nymo som er leder for Porsanger Høyre .

Føler de ble hørt av politikerne

De foresatte presenterte flere innlegg for politikerne, som Bjørkli Olsen mener politikerne tok til etterretning.

– De kommer med prognoser og statistikk, og hvor mye folketallet har gått ned. Når dette var over og vi fikk legge fram vårt innlegg begynte de å berømme oss, og de tok det til seg alle sammen. Jeg føler vi ble hørt, men en annen ting er hva de gjør. Jul blir det uansett, hvor bra den blir er en annen sak, men vi skal nok klare det, sier Bjørkli Olsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark