Hopp til innhold

Delelinjeavtalen undertegnet

Avtalen om grenselinja i Barensthavet er undertegnet av utenriksministrene i Norge og Russland.

Video Delelinjeavtalen undertegnet

Bak de to utenriksministrene var statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Russlands president Dmitrij Medvedev vitner da den historiske avtalen ble signert.

Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Sergej Lavrov har onsdag undertegnet avtalen om grenselinjen mellom Norge og Russland i Barentshavet.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Russlands president Dmitrij Medvedev bevitnet signeringen av den historiske avtalen.

– Jeg er glad for å møte Jens Stoltenberg i Murmansk igjen. Her samles flere forbindelser i vår felles historie. Etter 40 år med forhandlinger, innleder vi i dag en ny æra i våre bilaterale forbindelser, sier den russiske presidenten etter seremonien i den russiske havnebyen.

Økt samarbeid på flere områder

Kart delelinja i Barentshavet

Her er delelinja i Barentshavet. President Medvedev inviterte åpent norsk oljeindustri til videre - og utvidet - samarbeid med Russland.

Medvedev påpeker muligheten for felles næringsutvikling, både innen energisektoren og på transportsiden.

Der siktet han blant annet til Nordøstpassasjen, hvor det nå gjøres forsøk på kommersiell skipsfart.

Drøyt 130 år etter at det første skipet seilte gjennom isen til Stillehavet, gjøres det i disse dager forsøk på kommersiell skipsfart til Asia.

– Vi har også felles utfordringer når det gjelder havmiljøet, og vi kan samarbeide om miljø, strålevern og kjernefysisk sikkerhet, understreket presidenten.

Bursdagsgave til presidenten

NRKs Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld - som var tilstede under signeringen - forteller at dagens viktige avtale ble en fin bursdagsgave til Russlands president Dmitrij Medvedev, som ble 45 år i går

Forhandlingene om delelinjen i Barentshavet begynte allerede i 1970, da presidenten var fem år gammel.

Selv om forhandlingene har tatt sin tid, var statsminister Jens Stoltenberg klar på at dagens signering ikke slutten på en prossess med begynnelsen på en ny æra.

Og Russland president skuffet ikke.

– Denne avtalen åpner for et mer konstruktivt samarbeid mellom Norge og Russland i Barentshavet og i Polhavet, sa han.

Vil ha norsk oljeindustri med østover

President Medvedev inviterte åpent norsk oljeindustri til videre - og utvidet - samarbeid med Russland.

– Jeg er for å invitere norsk oljeindustri med lengre øst hvor man finner fem store gassfelt - blant annet Sjtokman feltet .

En slik invitasjon åpner ifølge Moskva-korrespondent Steinfeld kolossale perspektiver for det videre samarbeidet.

– Mange her i Murmansk var overrasket over presidenten åpenhet om det mulighetene for videre samarbeid, sier Steinfeld.

Grenseoverskridende

Som et eksempel på godt norsk-russisk samarbeid, trakk Stoltenberg fram at de to landene lenge har drevet en felles forvaltning av fiskeressursene i grenseområdet.

– I tillegg er over 20 norske bedrifter representert i Murmansk. Mange av disse er leverandører til olje- og gassindustrien.

Nettopp petroleumsvirksomheten er en næring hvor det nå åpner seg ny muligheter for utvikling, både på russisk og norsk side.

I et vedlegg til avtalen legges det også føringer for hvordan forekomster som krysser grensene skal forvaltes, skiver NTB.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark