Hopp til innhold

Bli med Sylvi på tokt i isen

NRKs reporter Sylvi Inez Liljegren blir med forskerne på «Lance» til Rijpfjorden der de skal gjøre målinger til FNs klimapanels neste store rapport.

Sylvi Inez Liljegren

NRKs Sylvi Inez skal i de neste dagene skildre livet på forskningsskipet «Lance» og de funnene forskerne gjør i Rijpfjorden.

Foto: Picasa 2.0 / NRK

Følg vår reporter Sylvi Inez Liljegren på reise inn i vinterland, til Rijpfjorden på Nordaustlandet på Svalbard.

Mens andre klager over en dårlig sommer, pakker hun blid og fornøyd fram vinterklær og polart utstyr og gjør seg klar til et temperaturfall ned mot null.

Målet er nordøstsiden av Svalbard, dit forskningsfartøyet «Lance» nå legger turen med forskere fra mange nasjoner ombord.

Dette er første tokt til Arktis fra det nye ICE-senteret som ble opprettet ved Norsk Polarinstitutt i mars i fjor. ICE-senteret gjorde i vinter sin første store ekspedisjon til fimbulisen i Antarktis, men nå er det nordområdene som står for tur.

En arktisk fjord

Siden Ripjfjorden åpner seg mot nord, er den lite påvirka av det varme vannet fra Atlanterhavet som kommer opp langs vestsiden av Spitsbergen. Fjorden er derfor dekket av is til langt ut i juni eller juli.

Forskerne skal levere unik kunnskap tilbake til den nye hovedrapporten fra FNs klimapanel, IPCC.

Kunnskapen om prosessene som skjer med isen i nordområdene fortsatt er for liten, og 19 forskere med ulike oppgaver drar nå mot nord for å avlure isen dens hemmeligheter.

Lance

Det er forskningsfartøyet «Lance» som tar forskerne inn i Rijpfjorden på om lag 80 grader nord, en fjord som ikke har tilsig av varmt atlanterhavsvann, og derfor er et genuint arktisk fjordområde.

Foto: Picasa 2.0 / NRK

– Et eventyr

Med seg har de helikopter for å kunne fly videre nord inn i isen og gjøre sine målinger.

– Det er et eventyr å få bli med, sier vår reporter Sylvi Inez Liljegren som lover å sende daglige bilder og rapporter fra turen.

  • Følg «Lance» i Rijpfjorden på yr.no

Hun sier at de trolig får oppleve isbjørn, men forhåpentligvis ikke på nært hold slik som padlerne ved Ekstremhuken på Nordvestlandet som fikk bamsen helt inn i teltet.

– Områdene i øst har mye isbjørn, men vi ønsker å jobbe i fred og jeg har ikke noe spesielt ønske om å få den på nært hold, selv om det alltid er like fantastisk å oppleve kongen av Arktis. Det er en helt spesiell opplevelse, sier hun.

Store endringer

Satellittbilder viser store forandringer i isen i Polhavet de siste 30 årene.

Sommerisen smelter med langt høyere hastighet enn for bare noen få år siden. Det gjelder ikke bare utbredelsen av isen, men også isens tykkelse.

Allerede under det internasjonale polaråret slo forskerne fast at det var mye mindre eldre og tykkere flerårsis å registrere f. eks i Framstredet, der internasjonale forskere jobbet i mange uker.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.