Hopp til innhold

Bekymret for militær opptrapping i nord

Folk på grensa til Russland er bekymret for opprustningen, men den nye trusselvurderingen rammer ikke det daglige samarbeidet, sier journalist og Russland-kjenner.

Thomas Nilsen

Journalist og Russland-kjenner Thomas Nilsen i Barents Observer.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Torsdag ble trusselvurderingene mot Norge i 2015 lagt fram av Etterretningstjenesten.

Beskrivelsene av situasjonen i Russland kom ikke som noen overraskelse Russland-kjenner og redaktør Thomas Nilsen i Barents Observer.

– Rapporten deler stort sett det vi i Barents Observer har rapportert om det siste året, om at man har fått et mye mer aggressivt Russland som er villig til å bruke våpenmakt for å oppnå politiske mål, sier Thomas Nilsen.

Kjell Grandhagen legger frem trusselvudering

FØLGER MED: Kjell Grandhagen sier at Russland ikke er noen militær trussel mot Norge – nå.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, sa at Russland ikke er noen militær trussel mot Norge i nær framtid, men at Norge har økt oppmerksomhet mot Russland.

Ser opprustningen

– Det er naturlig at en liten nabostat med begrensede resurser følger med på hva som skjer i et stort naboland, når de har økt militæraktivitet tett opp til norske landområder og i havet nord for Norge. Jeg tror ikke dette betyr noe dramatisk i det norsk-russiske forholdet, utover det ustabile geopolitiske situasjonen som er ellers i Europa på grunn av Ukraina, sier Nilsen.

Nilsen bor i Kirkenes og reiser ofte over grensen til Russland, sier at både han og folk i Kirkenes er bekymret for den økte mililtariseringen på den andre siden av grensen.

– Vi som bor helt inntil grensen til Russland er bekymret når antall atomvåpen øker, og vi blir bekymret når vi ser den stadig økende militære investeringen som skjer i Petsjengadalen og marinebasene mellom Grense Jakobselv og Murmansk, sier Thomas Nilsen.

Kreml har stålkontroll

Nilsen understreker også at folk-til-folk-samarbeidet fortsetter som før, selv om det på noen områder har blitt vanskeligere å samarbeide fordi russiske myndigheter blant annet stempler organisasjoner som utenlandske agenter på grunn av samarbeid med utenlandske partnere.

– Frivillighetssektoren, ikke-statlige organisasjoner, opposisjon og medier er i dag fullstendig kontrollert av Kreml. Det er en situasjon som er veldig uheldig, ikke minst for den russiske befolkningen selv, men det kan også ha negative virkninger på det norsk-russiske samarbeidet i nord, sier Nilsen.

– På hvilken måte?

– Grunnsteinen er samarbeidet mellom frivillige organisasjoner, og når det er så sterk tilstramming mot frivillige organisasjoner på russisk side, blir det ikke mange mulighetene for å ha samarbeid innenfor det feltet.