Hopp til innhold

Bekymret for familien etter Botox-tabbe: – Jeg kan jo være en smittekilde

En av pasientene som er berørt av Botox-tabben på sykehuset i Tromsø, savner oppfølging av hans familie fra sykehuset.

Botox-behandling UNN

Det ble brukt samme sprøyte på flere pasienter som fikk Botox-behandling på UNN.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

– Da jeg fikk brevet fra UNN om at jeg kunne være smittet, så tenkte jeg mest på personene rundt meg. Hvis jeg er smittet av hepatitt eller hiv, så er familien min også offer i saken.

Det forteller en mann som har fått Botox-behandlinger på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø, og enda ikke fått svar på prøvene sine.

26. august ble det kjent at 188 pasienter siden 2009 har fått Botox-injeksjoner der legene har brukt samme sprøyte på flere pasienter. Det kan ha utsatt dem for smitte av hepatitt og hiv.

Han ble diagnostisert med en muskelsykdom i 2006, og på grunn av sykdommen ble han anbefalt av Ullevål sykehus om å prøve Botox-behandling for å få musklene til å slappe av.

– Jeg fikk behandling i 2013 og 2014, som gikk ut på at jeg fikk sju injeksjoner i hver legg for å lette på muskeltrykket jeg plages med.

– Opplever situasjonen som uvirkelig

UNN vurderer risikoen for at noen er blitt smittet som svært liten, men har sendt brev til alle pasientene hvor de ble tilbudt testing.

Sladdet brev UNN om Botox-tabbe

Dette brevet ble sendt ut til 188 pasienter som har fått Botox-behandling på UNN.

Foto: Privat

– Pårørende ble ikke nevnt overhodet, det savner jeg. Jeg burde vært innkalt til time, slik at de kunne kartlagt mine bevegelser, og også da fått vite om mine nærmeste. De kan faktisk også være smittet. Familien min opplever situasjonen som uvirkelig, forteller Botox-pasienten.

Mannen ønsker å være anonym fordi han frykter stigmatisering hvis han står fram.

– Går du rundt med en smittsom sykdom, er ikke det noe som nødvendigvis er positivt, spesielt i et lite samfunn. Jeg kommer også til å ha mye med helsevesenet å gjøre fremover, og jeg er redd for at dette kan ha en negativ betydning i behandlingen min videre.

Forståelse for at saken skaper bekymring

Kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Per-Christian Johansen forteller at i brevet er pasientene selv bedt om å ta kontakt med ansvarlig avdeling om de har behov for ytterligere informasjon eller oppfølging.

– Det samme gjelder pårørende, som når som helst kan ta kontakt på oppgitt telefonnummer, skriver Johansen i en e-post til NRK.

Han forklarer at de har full forståelse for at denne saken har skapt bekymringer for de involverte.

– Den siste uken har det derfor blitt brukt mye tid på å gi best mulig oppfølging til de som har hatt behov for det.

Pasienten forteller at han reagerer på ordlyden i brevet fra UNN, som han oppfatter som en ansvarsfraskrivelse.

– Det virker som de bagatelliserer situasjonen. Et eksempel er at de skriver at hvis jeg skulle være smittet, så finnes det gode behandlinger for sykdommene. Jeg vil jo likevel være syk for livet.

UNN har tidligere uttalt at de jobbet mye med brevene, og beklager hvis noen reagerer på ordlyden.

UNN

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN