Hopp til innhold

Avslørte grov overgrepssak, nå bønnfaller de politikerne

SMISO med hjertesukk til politikerne: - Vi må ha flere ressurser for å kunne forebygge overgrep, og for å hjelpe de utsatte, skriver Eirik Junge Eliassen.

SMISO illustrasjonsbilde

Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Tromsø gjør en viktig jobb. Men leder Lene Sivertsen opplever at de ikke har økonomi til å gjøre jobben tilstrekkelig.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

– Det er viktig å være ute på skolene og gi kunnskap og verktøy til elevene om hvordan de skal fortelle, og hvem de kan prate med når de opplever noe, sier leder i Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Tromsø, Lene Sivertsen.

Av 31 besøkte skoler det siste året har flere endt med avdekninger og meldinger til politiet om vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt.

Tirsdag startet rettssaken mot en mann i 40-årene som er tiltalt mot seksuelle overgrep av sin egen datter, fra hun var 6 til hun var 11 år. Politiet startet etterforskning av mannen etter at SMISO hadde vært på skolebesøk i jentas klasse.

Lene Sivertsen, leder SMISO

Leder i Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Tromsø, Lene Sivertsen.

Foto: Eirik Junge Eliassen

– Det vi forteller og lærer elevene er helt vanlige tema om berøringer, hemmeligheter, hva som er lov og ikke lov, forteller Sivertsen.

Hun kan ikke kommentere den pågående rettssaken spesifikt, men forteller at mange barn på skolene opplever at de har behov for å prate med noen.

– Så lenge vi gir dem tillatelse til det, tror jeg sannsynligheten er større for at de forteller.

Må søke om midler for å overleve

Skoleprosjektet er en del av mange oppgaver SMISO gjør, for å gi elevene språk og verktøy til å fortelle, og bli tatt på alvor.

Forskning gjort av brukere på SMISO-senteret viser at 45 prosent av dem som opplever overgrep, er under syv år. 7 av 10 er under tolv år.

Tromsø kommune som skoleeier har bestemt at alle elever i 6. klasse skal ha denne undervisningen. Men Sivertsen forteller at de ikke har ressurser eller nok personale til å gi tilstrekkelig undervisning.

Hun skulle ønske at elevene ikke bare var avhengig av at SMISO var der, men at de fikk denne nødvendige informasjonen som hun mener alle har krav på.

– Det er mange diskusjoner om å få denne kunnskapen inn i lærerutdannelsen, og å få plassert ansvaret høyere opp. Vi har høy kompetanse og et opplegg vi vet fungerer, men vi er en stiftelse som er avhengig av å søke om midler for å overleve, sier Sivertsen.

– Som vertskommune gir ikke Tromsø oss de midlene vi har søkt om. I valgkampen ble SMISO presentert som en viktig organisasjon som bidrar mye, så jeg synes det er rart at kommunen ikke innvilger det vi trenger for å gjøre jobben vår.

Eirik Junge Eliassen

Redaktør i Gatemagasinet Virkelig og ansatt i SMISO, Eirik Junge Eliassen.

Foto: Kaja Staude Mikalsen

- Ikke sov i timen nå

Eirik Junge Eliassen jobber også i SMISO. Han publiserte dette innlegget på sin private Facebookside tirsdag kveld, og er gjengitt med tillatelse fra han:

Du ser det ikke før du tror det.

Tenker på SMISO (Støttesenter Mot Incest og Seksuelle Overgrep),
der jeg jobber:

Blant mange oppgaver vi har, er et skoleprosjekt. Tenker på at det er så utrolig viktig å gi barn språk og verktøy til å fortelle. Bli tatt på alvor. Fortelle om sine vonde hemmeligheter. Dessverre lever altfor mange barn - også i vårt fylke - under krenkende og traumatiserende forhold barn skulle vært spart for. Barn skal være trygge. Overalt. Alltid.

Av og til forteller de om sine liv til oss. Av og til avdekker vi. Fanger opp barn der andre voksne kommer til kort. Slik kan vi bidra til å få slutt på overgrep og mishandling. Slik kan vi forebygge seksuelle overgrep mot barn, og hjelpe dem som står i det – ut av det. Av og til får vi til og med bidratt til at deres sak kommer for retten. Slik at barnet får tilbake makten over sin egen kropp og sitt eget sinn.

Ikke for at jeg tror vår yrkesgruppe er så forbanna viktige, men finnes det noen viktigere jobb enn å beskytte barn?

Ja, vi er hardhuda empater i et vanskelig felt, og vi snakker ikke så mye om det. Vi maser ikke så mye om det i sosiale medier. Men her kommer et hjertesukk. Særlig til politikere på min venneliste.

Mens barn lever i et hælvete, mens bevis på overgrep mot barn lastes ned og vokser som en sinnssyk gjærdeig på nettet. I en tid der forebygging mot overgrep - og rask hjelp til utsatte kan berge liv - havner vi som faggruppe i dette feltet i et merkelig paradoks. Vi MÅ ha flere ressurser nå. Nå! For å komme til, og for å kunne avdekke mer – hjelpe flere barn. Vi har bedt om en nennsom økning i tilskudd. Vi skal vri enorme ressurser ut av få kroner, men hør:

Tromsø kommune, som er skoleeier, har sagt at alle skolene skal ha denne undervisningen. Tromsø kommune, som vertskommunen vår - øker ikke tilskuddet slik at vi får mulighet og rom til å gjøre nettopp det de som skoleeier ber om. Rart? Håper det beror på en misforståelse.

Jeg innrømmer at det irriterer meg, politikervenner. Ikke sove i timen nå. Få ut fingeren.

Eirik Junge Eliassen.

Vil hjelpe senteret

Kristin Røymo, byrådsleder Tromsø Ap

Påtroppende byrådsleder i Tromsø kommune, Kristin Røymo.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

SMISO gjør en utrolig viktig jobb for å ivareta mennesker som er utsatt for overgrep, sier påtroppende byrådsleder Kristin Røymo.

– Vi ser et enormt sterkt behov for dem, særlig når vi ser saken som står for retten nå, der SMISO var avgjørende. De er en liten virksomhet som gjør en stor jobb, sier Røymo.

Hun mener senteret er en viktig bidragsyter der offentlige tilbud og private kommersielle tilbud ikke strekker til.

– Vi har vært oppmerksomme på at SMISO har hatt trange vilkår over lengre tid, og jeg ønsker å invitere dem til en samtale om hva de ser for seg at de kan bidra med. Etter min vurdering gjør SMISO en unik jobb, så vi ønsker et tett og godt samarbeid med dem, sier Røymo.

– Når de nå er tydelig på at de har behov for mer penger, ønsker vi å gå i dialog om det.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark