Hopp til innhold

«Oppdrag Nansen»: – Nå er det oss mot naturen

Fire ungdommer og en krølltopp er klar for to uker med kulde og snø. «Oppdrag Nansen» har startet sin reise.

Oppdrag Nansen

Programleder for «Oppdrag Nansen» Aleksander Gamme (bak), sammen med Erika Gjelsvik, Johanne Jerijærvi, Elias Damli og Johannes Breivik etter ankomst på Svalbard.

Foto: Geir Evensen / NRK

Håvard Gulldahl

Prosjektleder for «Oppdrag Nansen», Håvard Gulldahl slår opp telt i campen utenfor Svalbard.

Foto: Tora Lind Berg / NRK

– Det blir spennende å se hvordan vi alle takler klimaet her når vi først får snø under beina, sier Håvard Gulldahl, prosjektleder for «Oppdrag Nansen».

Over 600 ungdommer sendte inn søknad for å være med NRK Super til Nordpolen. Målet med ekspedisjonen er hårete:

– Vi ønsker å gi barn og ungdom et begrep om hvordan det går med klimaet på jorda, og gi dem en mulighet til å sette seg inn og forstå et tema de sikkert har hørt eller lest litt om, men ikke har klart å sette i sammenheng, sier Gulldahl.

Tirsdag landet de fire heldige eventyrerne, Johanne (13), Johannes (12), Elias (13) og Erika (13) på Svalbard. Langt borte fra fotballbanen, skolekameratene og turnhallen, som vanligvis opptar tiden til disse fire ungdommene.

– Jeg ønsker å dra til Nordpolen fordi jeg aldri har vært der tidligere. Global oppvarming er interessant å lære om, og jeg ønsker å fortelle og informere andre om temaet. Jeg ønsker å si til de som bestemmer i verden om hvilke små endringer vi kan gjøre i hverdagen for å gjøre kloden bedre, forteller Erika Gjelsvik (13) fra Stavanger i sin presentasjonsvideo.

I første omgang venter to uker på Svalbard, med minusgrader, vind og snø, for Erika og de andre.

Vi ønsker å gi barn og ungdom et begrep om hvordan det går med klimaet på jorda, og gi dem en mulighet til å sette seg inn og forstå et tema de sikkert har hørt eller lest litt om, men ikke har klart å sette i sammenheng

Håvard Gulldahl, prosjektleder «Oppdrag Nansen»

På planen står alt fra hvordan ungdommene skal kle seg riktig i polare omgivelser og hvordan de skal gå på do i naturen, til riktig bruk av GPS, kart og kompas.

– Den første turen handler for det meste om hvordan vi overlever i Arktis. Det er oss mot naturen. Vi har med Aleksander Gamme, som skal lære barna hvordan de behersker elementene, sier Gulldahl.

Dette er Oppdrag Nansen

Ungdommene skal forske på klimaet selv

I forkant av ekspedisjonen har både deltakerne og folket bak kamera vært nødt til å legge ned flere timer i uka med forberedelser. Blant annet har de trent på å slå opp telt, trukket dekk og trent på skyting.

– Det har gått veldig bra. Barna har vist at de kan slå opp telt på barmark i Oslo. Når vi er ferdige med første runde på her Svalbard, skal de klare å slå opp telt i 30 minusgrader, med votter, sier regissør Mattias Høyem.

De første ukene på Svalbard avsluttes med en tur til forskningsskipet «Lance», som har latt seg fryse inn i polisen, for å samle informasjon om polisen, havet og atmosfæren.

Om bord på «Lance» skal Nansen-gjengen selv forske på klimaet ved å:

  • Se på saltinnhold og temperatur i vannet
  • Undersøke dyreplankton og hoppekreps
  • Ta iskjerneprøver og analyser dem
  • Analysere snøpartikler, blant annet for å se på saltinnhold

En av deltakerne, 13 år gamle Elias Damli, har en liten forsker i seg. Hjemme i Bergen forsker han en del på egen hånd, og han drømmer om å lage en oppfinnelse som kan redde miljøet.

– Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig, og begynte med å spørre pappa. Men han kunne ikke alt, så jeg måtte prøve å finne svarene selv, da ble det bare mer spennende, forteller Elias, som blant annet har laget en egen maskin som produsere hydrogen.

– Jeg ønsker å finne mer ut om hvorfor dyr dør, hvorfor det blir varmere og hva vi kan gjøre for å hindre utviklingen. Drømmen er å finne opp noe som kan erstatte olje, motorbiler og batteri og alt det der. Som er enkelt å bruke og miljøvennlig, sier han.

Oppdrag Nansen: Bli bedre kjent med Elias

Isbjørn og skitur til Nordpolen

Etter to uker på Svalbard tar ekspedisjonen en liten pause, før de i april igjen setter nesen mot Svalbard. De neste tre ukene inneholder blant annet forskning på isbjørn og mer trening, før reisen til Nordpolen begynner.

– Vi ønsker å dele ekspedisjonen opp i to deler av flere grunner. Det ene er logistikken. Til sammen skal vi være fem uker i Arktis, så det ville blitt helt annen planlegging hvis vi skulle tatt alt på en gang. I tillegg bruker vi én uke på forberedelser før vi drar på tur i hver runde, sier prosjektleder Håvard Gulldahl.

– Også er det viktig å huske at dette er skolebarn som har lekser de skal gjøre, skyter regissør Mattias Høyem inn.

16. april skal deltakerne slippes ned på 89 grader nord fra et helikopter. Børge Ousland og Alexander Gamme skal ta dem videre den siste breddegraden til Nordpolen. Ferden er tenkt å ta åtte dager.

Den største bekymringen når den avsluttende ekspedisjonen tar til, er været.

– Vi har lagt inn forbehold, og vi kommer nok til å gå på et par smeller med tanke på været. Så det blir spennende å se om vi får gjort det vi har satt oss som mål, da, sier Håvard Gulldahl.

Når de når målet skal de grave en sonde ned i isen.

– Den måler blant annet posisjon og temperatur, og sender målingene til Norsk Polarinstitutt undervegs. Et veldig viktig mål med «Oppdrag Nansen» er vise hvordan moderne vitenskap jobber for å forstå kloden vi lever på, og det ønsker vi å vise gjennom barna selv. Derfor er vi veldig fornøyde med at vi skal hjelpe forskere med å få en måleserie som starter ved polpunktet. Og så er det veldig kult at vi etterpå kan følge sondens ferd på nett, der den driver sakte ut av isen som en flaskepost, sier Gulldahl.

«Oppdrag Nansen» er i gang. Allerede da deltakerne gikk av flyet fikk de kjenne på noe av det Arktis har å by på.

Barna skal bli hørt

Selv om det bare er fire heldige ungdommer som blir sendt til Nordpolen, ønsker folket bak serien å la alle klimainteresserte barn og ungdom i Norge får stemmen sin hørt. På NRK Supers nettsider skal de bli mulig å legge inn dine meninger om klima og hva som må gjøres for å redusere den globale oppvarmingen, under fanen «Min klimastemme».

Det er disse stemmene som blir viktige når «Oppdrag Nansens» avslutter prosjektet med å reise til klimakonferansen i Paris i desember.

Under fjorårets konferanse i Lima ble politikerne enige om grunnlaget for en global klimaavtale. Reaksjonene fra norske politikere og miljøorganisasjoner var varierende.

På årets konferanse ønsker «Oppdrag Nansen» å gjøre en forskjell.

– Vi skulle egentlig ønske vi kunne ha med oss alle norske barn til Paris, men det går jo ikke. Derfor ønsker vi at alle skal kunne si sin mening før vi reiser ned. Fra talerstolen i Paris skal våre deltakere fortelle hva de har opplevd og hvordan de mener dagens voksne skal ta vare på kloden de skal arve. Ved hjelp av klimastemmene vi får inn snakker de med hele sin generasjon i ryggen når de inntar podiet i Paris, sier Gulldahl.

Johanne Jerijærvi fra Kirkenes kan bli den yngste norske jenta som noen gang har vært på Nordpolen, dersom ekspedisjonen går som planlagt. Hun gleder seg enormt til alle utfordringene de fire ungdommene vil møte på veien. Og hun er tydelig på at noe må gjøres for å ta vare på klimaet.

– Det skjer mange klimaendringer akkurat nå. Isen smelter, og det blir varmeren. Det er vår skyld. Vi kjører bil hele tiden og vi brenner olje. Dyrene skal ikke dø om noen hundre år fordi vi har ødelagt for dem, sier hun.

Oppdrag Nansen

Deltakerne måtte gi fra seg mobiltelefonene sine. De får ikke ungdommene tilbake før mot slutten av de to ukene på Svalbard.

Foto: Geir Evensen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark