Hopp til innhold

– Vil få dramatiske konsekvenser for Svalbard

Befolkningen i Longyearbyen frykter for fremtiden etter at Store Norske i går varsler driftsstans. Lokalstyrelederen oppfordrer til nasjonal dugnad.

John Einar Lockert

Administrende direktør i Svalbard Adventure Group, John Einar Lockert, opplever at Longyearbyen ligger med brukket rygg i dag, og håper Næringsdepartementet finner en annen løsning enn driftstans i Lunckefjell.

Foto: Svalbard Adventure Group

– Alle tenker på dette i dag. Mange vil miste jobbene sine og det blir jo ringvirkninger, så vi er veldig spent på om dette blir en endelig avgjørelse, sier administrerende direktør i Svalbard Adventure Group, John Einar Lockert til NRK.

Han leder en av de mest offensive bedriftene på Svalbard og mener hele samfunnet vil rammes hardt dersom Næringsdepartementet, som eier, følger styret i Store Norskes beslutning om å stanse driften i Lunckefjell-gruva.

– Kommer til å skje fort

– Vi har jo vekst, det skal fokuseres på turisme, men når du har en by som ligger med brukket rygg i dag, så er det en rar følelse, sier Lockert.

En større nedbemanning i hjørnesteinsbedriften Store Norske vil ramme både turisme og forskning, som er to viktige satsingsområder på Svalbard.

Longyearbyen, Svalbard

NY MØRKETID: Longyearbyen har ingen kortsiktig plan for å bremse utfallet av en større nedbemanning i hjørnestensbedriften.

Foto: Ekseth, Ivar / NTB Scanpix

– Færre folk kommer til å bo i Longyearbyen. Det kommer til å skje ganske fort, i løpet av et års tid, og i første omgang er vår næring bekymret for flytrafikken, sier Lockert.

Norwegian har allerede redusert sine flyginger etter siste omgang med nedbemanning i gruveselskapet. Med enda færre flyginger, blir det også færre turister.

– Jeg håper at dette ikke blir den endelige beslutningen fra departementet. Så snart kan man ikke klare å snu noe, sier Lockert.

– En paraply av frykt

Longyearbyen har ingen kortsiktig plan som kan dempe situasjonen.

Christin Kristoffersen (Ap)

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen maner til nasjonal dugnad for Svalbard, som hun mener har potensialet til å være en spydspiss i Arktis.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Vi har lenge jobbet under en paraply av frykt i tilfelle noe slikt som dette skulle skje, men det er klart at det er en veldig stor snuoperasjon når et samfunn må erstatte så mange arbeidsplasser, så det finnes ikke noen enkel løsning, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap), til NRK.

Hun ønsker en nasjonal dugnad for å sikre Svalbards fremtid.

– Vi har mange med oss, og vi inviterer enda flere kloke hoder til å være med. Det har aldri vært viktigere enn nå at vi jobber for å få dette til, sier Kristoffersen. Hun understreker at norske myndigheter ikke lenger kan ha en vent-og-se holdning til Longyearbyen.

Den varslede Svalbardmeldingen kan ikke komme fort nok, og Kristoffersen etterlyser raske midler til havne- og omstillingsprosjektet.

– Forventer at de forstår alvoret

Nylig fikk Longyearbyen en næringslivsplan som skapte ny optimisme, men vekstpotensialet som ble lagt til grunn blir nå alvorlig svekket.

– Jeg tror gårsdagens nyhet vil få dramatiske konsekvenser. Det kommer til å legge en markant demper på investeringslysten og aktiviteten vi har sett, sier leder for næringsforeningen i Longyearbyen, Terje Aunevik.

Han ber justis-, utenriks- og næringsdepartementet være sitt ansvar bevisst og ta grep for å sikre norsk tilstedeværelse på Svalbard.

– Vi har hatt nok av delegasjonsbesøk her oppe til at det burde være en felles forståelse for hvor alvorlig situasjonen er, sier Aunevik.

Terje Aunevik

Leder for næringsforeningen i Longyearbyen, Terje Aunevik, forventer at de ulike departementene er sitt ansvar bevisst og tar grep for å sikre norsk tilstedeværelse på Svalbard.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark