Hopp til innhold

– Vi vet det er sterke miljøer i Troms som radikaliserer unge

PST har ofte møter med asylmottak i Troms for å forebygge ekstremisme.

IS-soldater i Syria

Asylmottakene prøver å være i forkant når det gjelder radikalisering av unge asylsøkere.

Foto: Uncredited / Ap

Politiets sikkerhetstjeneste følger nøye med utviklingen av radikalisering, og har ofte møter med asylmottak i Troms.

Der jobbes det aktivt for å forebygge radikalisering og ekstremisme, og regjeringen har nå bestemt at de skal gi 17,5 million kroner til arbeidet for å forhindre radikalisering.

– Vi vet det er mange sterke miljøer rundt i Troms som jobber med radikalisering av unge, og med forebyggingstiltak håper vi at vi kan være i forkant og klare å unngå det, sier mottaksleder ved Gibostad, Heidi Hilmarsdotter Hansen.

Gibostad Mottak EMA er Norges største mottak for enslige mindreårige. Der er de veldig oppmerksomme på atferdsendring.

Endret atferd og mønster

Hansen forteller at det er vanskelig å få med seg alt som sies når flyktningene er i store grupper, men at de spesielt ser etter endring i oppførsel som tyder på at noe ikke stemmer.

– Vi følger med på om ungdommene forandrer meninger, får sterkere meninger, om de endrer karakter og hvem de henger med. Det er mye man kan se etter, men det er spesielt endringer i atferd og mønster, om de begynner å være med mer voksne folk, sier Hansen.

PST jobber aktivt med å informere og dele kunnskap for å forebygge ekstremisme.

– Vi har møter med mange på forskjellige arenaer, der vi forteller om vår virksomhet og prøver å bidra med å dele vår kunnskap om radikalisering, sier leder i Politiets sikkerhetstjeneste i Troms politidistrikt, Tom Inge Jensen.

Han vil ikke gå inn på hva de møtene inneholder.

Alvorlige konsekvenser

Tromsø er en av 30 kommuner som er trukket ut av statsministerens kontor for å jobbe med forebygging av ekstremisme.

Koordinator i Tromsø kommune, Bjarne Voll, mener det er viktig å fokusere på samarbeid mellom ulike livs – og trossamfunn. Han jobber med en veiledningsplan for forebygging av radikalisering.

– Møteplasser og dialog mellom ulike grupper er veldig sentralt. Vi har inngått et godt samarbeid mellom moskeer og domskirken i Tromsø slik at de kan møtes på kryss av livs- og trossamfunn, sier Voll til NRK.

Han mener det viktigste er at kommunene er åpen for integrering, slik at arbeidet med forebygging kan fortsette.

– Tromsø skal være et inkluderende samfunn. Vi har sett internasjonalt hvilke konsekvenser det kan få hvis man ikke tar det her på alvor. Vi må gjøre det vi kan for at de som kommer til byen føler seg inkludert, sier Voll.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark