Hopp til innhold

– Sosiale medier når de pårørende før oss

Politiet i Troms oppforder folk til å tenke seg om før de omtaler ulykker på sosiale medier. Ofte rekker ikke politiet å varsle de pårørende etter en ulykke, før ulykken omtales på Facebook.

Politi bruker sosiale medier i varierende grad

Troms-politiet opplever at de ikke rekker å varsle pårørende etter ulykker, før de pårørende har fått vite om ulykken via sosiale medier.

Foto: Thomas Nicolai Blekeli

Kurt Pettersen
Foto: Simen Follesø Røiseland

– Dette er vanskelig å kontrollere, og det er traumatiserende for de pårørende, sier politistasjonssjef i Tromsø, Kurt Pettersen til NRK.

Ansvaret for å opplyse pårørende ved ulykker ligger hos politiet. De bruker en prest for å formidle budskapet.

Men politiet i Troms har de siste årene opplevd at pårørende har blitt varslet om ulykker gjennom sosiale medier og media, før de selv har rukket å varsle.

Vanskeligere for privatpersoner

Politistasjonssjef i Tromsø, Kurt Pettersen, oppfordrer nå folk til å vise mer hensyn, og til å tenke seg om før de publiserer noe på nettet.

– Det er en veldig dramatisk situasjon å få beskjed om at en av sine nærmeste har forulykket, og det er ikke ønskelig at det skjer på den måten, sier Pettersen.

Pettersen opplever at media stort sett oppfører seg korrekt i ulykkessituasjoner, men at det er vanskeligere for privatpersoner på sosiale medier.

– Tenker ikke

– Jeg tror det først og fremst handler om at folk ikke tenker seg om. Det er ingen ond tanke bak å legge ut et bilde fra ei trafikkulykke, men man tenker ikke gjennom konsekvensen.

Pressen forholder seg til Vær varsom-plakaten. Plakaten sier at mediene ikke skal identifisere navn før de nærmeste har fått beskjed.

En av Norges fremste eksperter på presseetikk, Gunnar Bodahl Johansen, er at privatpersoner på sosiale medier ikke har noe regelverk å forholde seg til.

Vil ikke ha regelverk

Gunnar Bodahl-Johansen
Foto: Institutt for Journalistikk

– Det er lettere for mediene som forholder seg til politiet, og er trent på dette. Jeg regner ikke med at folk flest ringer politiet for å høre om de pårørende er varslet, men likevel er det et hensyn man må ta, sier Bodahl Johansen.

Til tross for det mener ikke Bodahl Johansen at et regelverk for privatpersoner er løsningen.

– Skal ikke bli varslet sosiale medier

– Vi må i langt større grad ha en diskusjon, og jeg tror at dette for eksempel må skje i skolen. Man må diskutere etiske problemstillinger knyttet til hva man legger ut på nettet.

I likhet med politistasjonssjefen i Tromsø oppfordrer Bodahl Johansen folk til å vise hensyn på sosiale medier.

– Man skal ikke bli varslet på sosiale medier om ulykker som sine nærmeste har vært i. Dette handler om den anstendigheten som skal råde mellom mennesker.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark